08 aprilie 2022, 14:30 Realitatea moldovenească views 3894
Preoții care vor face propagandă războiului ar putea fi cercetați penal
Foto: Getty Images
08 aprilie 2022, 14:30 Realitatea moldovenească views 3894

Preoții care vor face propagandă războiului ar putea fi cercetați penal

Oamenii legii îndeamnă fețele bisericești să se abțină de la comentarii privind războiul din Ucraina. Se întîmplă după ce miercuri, Mitropolia Moldovei a anunțat că documentează clerici moldoveni care au incitat enoriașii la ură interetnică și la dezbinare în contextul războiului.

Poliția spune că preoții care vor face propagandă războiului, ar putea fi chiar cercetați penal, transmite moldovenii.md cu referire la publika.md.

”- Ce facem cu acei colegi ai dumneavoastră, clericii bisericești, care mai calcă strîmb și îndeamnă la dezbinare și separare? Deci, războiul îl văd ca o soluție, nu ca o tragedie.

- Oamenii în biserică sînt diferiți. Ceea ce ține de cei care calcă strîmb, cum ați spus, evident că nu poate fi o relație frumoasă.”

Reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică au mers la Catedrala Mitropolitană, acolo unde vin cei mai mulți enoriași.

Unul dintre preoți ne-a spus că nu poate să-și judece colegii, dar este de părerea că biserica nu trebuie să fie implicată în asemenea incidente.

”Mesajul bisericii ortodoxe: Mitropolitul Vladimir nu este de a acționa în așa fel de a transmite asemenea mesaje. Asta îngrelează, ponegrește biserica, fața bisericii.

Deci, cel mai bine ar fi, dacă ai o apartenență politică, să o ții pentru tine”, a menționat Serghei Mahnovschi, preot din cadrul Catedralei Mitropolitane.

De aceeași părere este și preotul de la Mănăstirea Ciuflea, care a fost și el atenționat de poliție.

”Eu nu am auzit ca în gura unui preot, mai ales cînd slujește, să cheme la război sau la ură interetnică, intereligioasă. Dacă și sînt așa cazuri, noi avem ierarhia noastră bisericească, la Mitropolie, este comisie disciplinară, care trebuie să se expună, să ia o hotărîre.

Mesajul bisericii de acum două mii și ceva e același. Pace Tuturor”, a afirmat Nicolae Roșca, duhovnic-administrator al Mănăstirii Ciuflea.

Reprezentanții INSP susțin că vor merge sistematic în biserici ca să discute cu preoții, astfel ca să nu fie admise incidente care pot genera și în conflicte.

”Apelul tot a fost din societate, tot de la persoanele care sînt în cadrul bisericii. Noi ca poliția am venit să promovăm încă odată îndemnul la pace. Să atenționăm fețele bisericești că nu vom tolera asta. Noi am venit în prevenire ca să nu se întîmple să escaladeze din cîteva vorbe să se transforme în conflict real.”

Totodată, oamenii legii au atenționat fețele bisericești ca să fie mai precauți în preajma sărbătorilor pascale.

”Am atenționat și evident despre acele măsuri tehnice de a securiza biserica atît antifurt, cît și antiincendiu în ajun de sărbătorile pascale cînd va fi fluxul foarte mare de oameni. Am atenționat cu privire la băuturile alcoolice că nu este tolerat și dacă vor fi martori ca să ne anunțe”, a spus Nicolae Roșca, duhovnic-administrator al Mănăstirii Ciuflea.

Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, pentru propaganda războiului se prevede o amendă de pînă la 75 de mii de lei sau pînă la șase ani de închisoare, în ambele cazuri cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii pe un termen de pînă la cinci ani.

Precizăm că miercuri, Mitropolia Moldovei a anunțat că au documentat cazuri în care fețele bisericești au incitat enoriaşii la ură interetnică şi la dezbinare în contextul războiului.

Vicarul Mitropoliei, episcopul Ioan ne-au spus că aceşti clerici se află la etapa judecării mitropolitane şi că organele de drept nu au fost deocamdată anunţate despre aceste cazuri.

În acelaşi timp, Procuratura Generală a anunţat că nu se va autosesiza pe marginea acestor incidente, şi asta pentru că nu sînt vizate public persoane concrete.

 

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

preot , război , propaganda , inchisoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1639
Populația:
2037 locuitori

Scăieni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Scăieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2037 de oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1639.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.