03 aprilie 2013, 12:46 Realitatea moldovenească views 6521
03 aprilie 2013, 12:46 Realitatea moldovenească views 6521

Ciprul – speranța Moldovei?

Ce lecție va învăța Moldova din criza financiară, bugetară și economică din Cipru, care în luna martie a paralizat sistemul bancar al țării și a aruncat economia în starea de pre-default? Va afecta oare stabilitatea sectorului financiar al țării noastre? Oare a venit timpul ca investitorii străini să se reorienteze spre Republica Moldova și să-și păstreze banii în băncile din Moldova?

"Dacă e o glumă de 1 aprilie, apoi am putea admite un scenariu fantastic: în țara noastră vor veni resurse financiare uriașe. Și atunci apare întrebarea: ce să faci cu ei? Desigur, ele pot juca rolul de bani de tranzit,  pot fi utilizate în scopuri de credit. Dar noi nu putem face asta, căci băncile noastre vor fi acuzate de spălare de bani. Pentru noi, acest lucru este inacceptabil ", - a declarat agenției de știri Novosti-Moldova președintele Consiliului de Administrație al Băncii Sociale Vladimir Suetnov.

Bancherul a subliniat că criza financiară din Cipru nu poate afecta Republica Moldova. Altceva este că ea a lovit investitorii ruși. Din 68 de miliarde de euro, care se află în conturi în băncile din Cipru, aproximativ 20 miliarde de euro sînt deținute de investitorii ruși. Și aceasta este o sumă serioasă.

Alți bancheri autohtoni afirmă că ploaia de aur a investițiilor străine în sistemul bancar al Republicii Moldova ar fi cauzat o mulțime de probleme. Ei susțin că băncile pur și simplu nu ar ști ce să facă cu aceste fonduri. Capitalizarea resurselor financiare de către băncile din Republica Moldova este mică. Ar fi altceva în cazul în care investitorii ar deschide în moldova noi linii de producție sau ar investi în întreprinderile existente. Dar mai presus de toate, este necesar să se creeze un astfel de regim fiscal atractiv, care ar atrage agenții economici și persoanelor fizice străine.

Pînă atunci, Moldova nu va putea prelua calitatea Ciprului în ceea ce privește volumul de investiții.

 

Sursa: newsmoldova.ru

Cuvinte cheie:

criza , Cipru , economie , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
1083 locuitori

Condrăteşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Curtoaia și Condrăteşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1083 de oameni. Satul Condrătești a fost menționat documentar în anul 1594.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.