|
Foto: noi.md |
«Pentru copiii ucraineni găsim locuri chiar dacă clasa este supraîncărcată»
Conform datelor Ministerului educației și cercetării al RM, 631 dintre refugiații ucraineni care au sosit și temporar s-au stabilit în Moldova au depus cereri pentru înscrierea copiilor lor în instituțiile noastre de educație. Dintre aceștia, 37 de solicitanți roagă să le fie oferită posibilitatea de a studia în limba moldovenească, 40 – în ucraineană, 554 – în rusă.
Ce număr de copii refugiați din Ucraina învață la liceul teoretic în numele lui M.Grecu, cum au fost ei primiți și ce curriculum urmează – la aceste și multe alte întrebări răspunde Svetlana Glotova, directoarea acestei instituții, în interviul acordat portalului Noi.md.
Se vor găsi locuri pentru toți
Svetlana Nicolaevna, care este numărul copiilor don familiile refugiaților ucraineni, înmatriculați la liceul ”M.Grecu” din capitală ?
La moment, în liceul nostru învață 16 persoane din numărul refugiaților din Ucraina. Inițial au fost 18, dar după un timp doi copii din clasele primare au dorit să continue studiile online cu profesorii lor. Fiind originari din Odessa, mama lor a reușit să stabilească legătura cu profesorii lor, și astfel a apărut posibilitatea de a studia de la distanță. Doamna a venit la liceu și a depus respectiva cerere. Astfel, la 17 martie în liceul nostru învață 16 elevi sosiți din Ucraina.
În ce clase învață acești copii?
La noi este implicat tot liceul – clasele I-IV, gimnaziul, avem și o elevă în cl. X.
Școala dispune de suficiente locuri pentru asemenea elevi?
Pentru copiii ucraineni găsim locuri chiar dacă clasa este supraîncărcată. Avem și bănci suplimentare, și scaune. Nu am limitat numărul de locuri, întrebată fiind despre numărul lor în clasele paralele din instituția noastră. Dacă copilul trăiește pe teritoriul microraionului în care se află liceul, el trebuie să învețe la noi. A fost o familie care a dorit să-și aducă la noi copilul de la Ciocani. Le-am spus din start că le va fi dificil să traverseze întregul oraș.
Care-s condițiile de înmatriculare a copiilor din familiile refugiate, ce acte urmează a fi prezentate pentru ca ei să fie acceptați în liceu?
Trebuie depusă o cerere de înscriere la liceu. La depunerea actelor, este obligatorie prezența reprezentantului legal al copilului, care urmează să studieze în instituția dată. De regulă, este mama, dat fiind că cea mai mare parte dintre refugiați o constituie mamele cu copii. Odată cu cererea, este necesară depunerea următorului pachet de acte: copia pașaportului reprezentantului legal al copilului, copia certificatului de naștere a copilului, certificatul medical forma 027Е, care este eliberat de policlinica de la locul de trai. La noi vin copiii care locuiesc la Botanica, în mare parte – la rude, așa am înțeles. La fel, în mod obligatoriu trebuie prezentate rezultatele restului la COVID-19. Și, dacă e posibil, solicităm documentul care confirmă vaccinarea profilactică sau graficul individual de vaccinare, avizat de asociația medicală teritorială din orașul de reședință de bază. Ei ne prezintă dovezi că au fost făcute toate vaccinurile pe care copiii le primesc de la naștere. Cei care nu dispun de asemenea acte, iau legătura cu rudele (la mulți, au rămas în Ucraina tații, frații, unchii), care solicită certificatul la policlinica din partea locului și ni-l expediază prin fax.
O abordare individuală
Școlile din Moldova și cele din Ucraina au programe de studii diferite. Cum este soluționată această problemă?
Să știți că înainte de a începe înscrierea copiilor refugiați, eu am convocat un mic consiliu pedagogic, în cadrul căruia le-am adus la cunoștință membrilor colectivului cum anume vom primi noi acești copii. Noi am discutat despre necesitatea asistenței psihologice, am vorbit și despre curriculum. Da, există niște diferențe în programele de studii din Moldovei și Ucraina. La prima întrevedere eu îi previn pe părinți, că liceul nostru este rusesc și deci la noi limba de studii este rusa, așa că decizia unde să studieze le aparține lor. Dar în fond la noi se vine deliberat, știind în ce limbă se va studia. Mulți copii manifestă interes față de studierea limbii de stat din Republica Moldova. Liceul nostru dispune de o bibliotecă minunată, în care copilul își poate petrece timpul, dacă conform orarului clasa lui are lecția pe care el nu o frecventează.
Despre programe și disciplinele de studii. În liceul nostru muncesc profesori profesioniști, în mare parte cu grade științifice, ei au studiat atent curriculumul școlilor ucrainene și l-au comparat cu el nostru. Pentru copiii refugiaților ei alcătuiesc sarcini speciale, cu care aceștia se pot isprăvi. Dacă-s cunoștințe noi, copiii le însușesc împreună cu toți ceilalți. Ne-am înțeles cu profesorii, că nu vor exista cerințe de genul «tu trebuie să știi», «tu trebuie să înveți asta». Chiar am atras atenția: toți elevii ucraineni, care studiază la noi, dau dovadă de străduință și disciplină.
Este aplicat sistemul de apreciere a copiilor ucraineni în perioada de adaptare? Poate, ați renunțat temporar la el, sau există o decizie tacită de a nu pune note mici, pentru a nu-i trauma odată în plus?
În cazul dat nu aplicăm sistemul de evaluare, și nu vom pune note. Copiii refugiaților ucraineni vor studia pur și simplu, iar noi avem obligația de a le crea condiții confortabile.
Li se dau teme pentru acasă? Există manuale pentru copiii refugiați?
Astăzi e complicat să găsești manuale, le împrumutăm din alte licee. Iar cu privire la temele pentru acasă, am convenit din start cu părinții. Mulți nu știu unde vor merge după lecții – acasă , sau e nevoie să meargă undeva pentru a primi indemnizații sau a rezolva alte probleme. De aceea ei lasă manualele la liceu, căci acasă nu au nevoie de ele, în fața fiecărui elev refugiat, cum am mai spus, profesorii pun sarcini individuale. Da la școală, în timpul orelor, ei lucrează cu aceste manuale.
Continuarea interviului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1769
- Populația:
- 12300 locuitori
Slobozia este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 12 km de municipiul Tiraspol și la 88 km de Chișinău. Conform recensămîntului din 2004 orașul avea o populație de 12 300 locuitori. Orașul Slobozia a fost menționat documentar în anul 1769.
Comentarii
(0)