14 martie 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 2639
«Deschiaburirea» Europei. Ce are de făcut Moldova?
Foto: debatingeurope.eu
14 martie 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 2639

«Deschiaburirea» Europei. Ce are de făcut Moldova?

«Războiul aduce unora moarte, altora - avere», - această zicală se referă la cei care încearcă să profite de pe urma tragediei altora, să se îmbogățească din ea. Există asemenea beneficiari și în actualul conflict armat din Ucraina, iar Moldova nu pare să fie printre aceștia.

Încotro vor curge capitalurile?

În țările Europei se scumpesc toți carburanții, autoritățile îndeamnă populația să economisească energia și căldura, adică să șadă în apartamente reci și întunecate (este oare viața spre care trebuie să tindem, ciocănind mereu la ușa UE?). În unele țări se și resimte scumpirea și deficitul de produse alimentare. Unii cred că este o problemă trecătoare, provocată de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina și de aplicarea sancțiunilor antirusești, că în scurt timp toate se vor termina și Europa va reveni la viața prosperă de altă dată. Dar există și experți, care cred că evenimentele actuale pun începutul viitoarelor schimbări colosale.

Prăbușirea sistemului liberal al economiei, scindarea lumii în zone monetare, sărăcirea populației europene – economistul rus Mihail Hazin a prognozat aceste procese cu ani în urmă. Și acum, că majoritatea prognozelor sale se adeveresc sub ochii noștri, mulți dintre colegii săi europeni îi cer lui Hazin pronosticuri noi.

«Nu vă supără că autoritățile mondiale nu v-au ascultat și nu au luată măsuri adecvate pentru a atenua negativul acestor procese?», - în întreabă pe Hazin un economist bulgar.

«Păcat că se putea face ceva, dar nu s-a făcut, - îi răspunde interlocutorul, - Dar eu înțeleg perfect că era imposibil ».Și iată de ce, în opinia sa.

Hazin crede că proiectul global occidental era un model ce pretindea la universalitate și generalitate, la convingerea că el nu are alternativă. «Incorporarea în acel sistem global era absolută. Oamenii se deprinseseră să primească mereu energie din acel sistem. Dar iată că totul a început să se risipească. În Vest încă nu există înțelegerea acestui fapt, deși există deja senzația că ceva nu merge, și asta provoacă probleme grave.

Dacă vorbim despre situația din Europa de Est, aici înțelegerea este mai mare, pentru că oamenii își dau seama, că vor fi primii care vor fi deconectați». Hazin zice că nu Ucraina este scopul, ci pomparea capitalurilor din UE în SUA. «Cu alte cuvinte, este o deschiaburire a Europei. În acest sens, țările noi alei UE se simt deosebit de frustrate pentru că nu au reușit să obțină ceea ce și-au dorit, da sistemul deja se prăbușește. Dar și țărilor din vestul UE li-i frică, pentru că nivelul de trai va cădea, și o va face foarte tare și rapid ».

Economistul rus este convins că «ne aflăm nu în pragul – în interiorul acestor transformări globale», și atenționează : «Statele Unite ale Americii și Marea Britanie acționează strălucit – incită mereu UE «hai să mai aplicăm și această sancțiune». În rezultat se risipește economia UE».

Pentru a înțelege problema, el aduce următoarele cifre: importurile din Rusia și Belarus constituie 80% din îngrășămintele de potasiu. O mare parte din îngrășămintele de azot provin tot din Rusia, iar cele produse în UE au la bază gazele rusești. «Și dacă prețul gazelor este de 2 mii [dolari per metrul cub] înseamnă că ori nu vor fi îngrășăminte de azot , ori nu va fi roadă. Și dacă nu va fi roadă, va fi o scumpire bruscă a produselor alimentare. Adică, o mare parte din populație nu va mai avea bani pentru hrană», - conchide Mihail Hazin.

El crede că «Statele Unite ale Americii în mod deliberat împing lucrurile către înțelegerile făcute de SUA, Rusia și China cu privire la divizarea lumii în zone monetare. În zona monetară eurasiatică nu mai este nevoie de cardurile Visa! Atunci, vor exista altele!»

Iată pronosticurile lui Hazin cu privire la următoarele evenimente: «Pentru că nimeni nu dorește ca UE să facă parte din liga politică superioară, capitalurile eu vor fi parțial preluate de SUA (cea mai mare parte), una mai mică – de Rusia, iar restul – de celelalte țări, inclusiv Anglia. America va «devora» economic UE. O va destrăma politic, pentru că fără bani UE nu poate exista ».

Pe altarul cui va fi sacrificată UE? Iată ce spune Hazin: «Statele Unite ale Americii suportă o criză extrem de dură, în noiembrie vor fi alegeri [în Congres], ei trebuie cu orice preț să asigure nivelul de trai al populației, cel puțin către actualele alegeri ale conducerii. UE poate fi deschiaburită de 1,5 – 2 trilioane de dolari. Repede, căci capitalurile vor începe să curgă încolo. Acum băncile europene vor recepționa semnale că dacă vor să-și păstreze ratingurile, canalele de influență, trebuie să transfere toate capitalurile libere în filialele deschise în SUA. Respectiv, să înceteze definitiv creditarea pe teritoriul UE. Asta se va face rapid. Biden va obține bani. Fie și nu 2 trilioane, dar vre-o 800 de milioane le poate primi repede – pe parcursul unei luni – și va astupa cu aceste milioane găurile din economia sa ».

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

 

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Europa , Moldova , război , criza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1776 locuitori

Găleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Găleşti și Găleştii Noi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 46 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1776 de oameni. Satul Gălești a fost menționat documentar în anul 1528 cu denumirea Tutoveni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.