10 martie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2157
Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi înlocuite cu produse de pe alte piețe
10 martie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2157

Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi înlocuite cu produse de pe alte piețe

În contextul situației din Ucraina și îngrijorările semnalate de către publicul larg în legătură cu prezența anumitor produse de consum în magazinele din Republica Moldova, ministerul economiei poartă discuții intense cu asociațiile de business, sectoarele economice și colegii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit Ministerului Economiei, produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv țările Uniunii Europene. Guvernul deja a aprobat eliminarea obligativității certificării de către ANSA a produsele alimentare și de strictă necesitate, importate din UE, care dispun de certificare europeană, transmite moldovenii.md cu referire la sinteza.org.

La capitolul exporturi, impactul exporturilor în cele trei țări sus-menționate asupra activității mediului de afaceri este nesemnificativ. Valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federația Rusă 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi.

Pentru reorientarea pe alte piețe, Organizația pentru dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici si Mijlocii (ODIMM) pune la dispoziția antreprenorilor o serie de programe de internaționalizare. O bună parte din IMM deja exportă pe piața UE. Astfel, există practici bine definite și organizațiile de profil pot asista agenții economici în acest sens.

Cît privește importurile, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina și 14% din Federația Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice. Pentru produsele importate din aceste țări există alternative.

Ministerul economiei a discutat cu importatorii și rețelele de comercializare care dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite și poartă discuții cu partenerii lor din alte țări pentru a substitui produsele de pe piețele alternative. La moment, nu se atestă un risc asupra situației macro-economice a țării și nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

import , Moldova , Rusia , Belarus , Ucraina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
81 locuitori

Tolocăneşti este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 81 de oameni. Satul Tolocăneşti a fost menționat documentar în anul 1890.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.