|
Foto: zdg.md |
Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea privind tarifele aplicate retroactiv
Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști cu privire la aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gazele naturale. Instanța a subliniat că nu este competentă să ofere o interpretare a Constituției prin raportare la pretinse acte retroactive care nu se supun controlului de constituționalitate, transmite moldovenii.md cu referire la IPN.
Potrivit autorilor sesizării, pe 28 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o hotărâre prin care a majorat prețul gazelor naturale de la 11,08 lei la 14,06 lei pentru un metru cub de gaz, cu aplicarea majorării din 1 ianuarie. Deputații socialiști susțin că hotărârea cu caracter retroactiv distorsionează calculele consumatorilor, majorându-le cheltuielile pentru fiecare metru cub de gaz consumat cu 37%. Autorii sesizării mai spun că articolul 9 alin. (2) din Constituție interzice exploatarea omului și crearea de situații și de condiții care ar dezavantaja unele categorii de persoane și le-ar avantaja pe altele, pornind de la posibilitățile patrimoniale de care dispun. Totodată, aceștia menționează că impunerea unor taxe și tarife de către autorități cu efect retroactiv compromite dreptul de proprietate garantat de articolul 46 din Constituție.
Curtea Constituțională a subliniat că nu este competentă să ofere o interpretare a Constituției prin raportare la pretinse acte retroactive care nu se supun controlului de constituționalitate. Atunci când a observat că există norme legale care le acordă instanțelor de drept comun competența controlului (implicit a interpretării) unor acte ale autorităților publice, Curtea și-a declinat competența în favoarea acestora. „Actele administrative care nu se supun controlului de constituționalitate, de tipul celor din exemplul autorilor sesizării, pot fi contestate în contencios administrativ în instanțele judecătorești. În cadrul controlului judecătoresc, autorii sesizării pot beneficia de o interpretare a caracterului conform sau neconform al unor acte administrative pretins retroactive cu dreptul de proprietate”, precizează Curtea Constituțională.
Sesizarea a fost depusă de deputații Vlad Batrîncea, Corneliu Furculiță, Adela Răileanu, Grigore Novac și Petru Burduja. Decizia Curții este definitivă și intră în vigoare la data adoptării.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1606 - 1607
- Populația:
- 2166 locuitori
Tălăieşti este un sat din cadrul comunei Crasnoarmeiscoe, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2166 de oameni. Satul Tălăiești a fost menționat documentar în anii 1606 - 1607.
Comentarii
(0)