|
Andrei Munteanu: "Guvernul nu are o strategie de dezvoltare a țării"
Autoritățile Republicii nu au un plan de acțiune pe termen lung, o strategie de dezvoltare a țării, care să fie dezvoltată în acdrul consultărilor, discuțiilor publice cu diferite segmente ale populației care au propriile dorințe, viziuni, priorități despre cum și unde ar trebui să se dezvolte țara.
Această opinie a fost exprimată de diplomatul-negociator profesionist cu mulți ani de experiență în Statele Unite, Europa și Asia Centrală, profesor în științe politice, acum șef al proiectului anticorupție la secretariatul OSCE de la Viena, Andrei Munteanu, vorbind în cadrul emisiunii "Întrebarea principală cu Iulia Fedorova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.
El crede că astfel de probleme au început în Moldova cu mult timp în urmă.
"Ele s-au maturizat în felul lor. Cei mai mulți nu le-au acordat atenție. Țara și-a început independența cu dificultăți datorită faptului că diferite grupuri ale populației nu s-au putut înțelege între ele. Mă refer, în primul rînd, la tansmiterea Independenței imediat, aproape din momentul adoptării Declarației de Independență, imediat într-o altă țară. Mișcarea național-patriotică s-a concentrat imediat nu pe crearea propriului stat, ci pe un pod către un alt stat. Acest lucru a zdruncinat foarte mult bazele autodeterminării sociale. Oamenii au început să creadă că nu putem trăi singuri. Se pare că noi nu numai că nu putem trăi fără Uniunea Sovietică, dar trebuie să trăim neapărat cu altcineva. Adică, aceasta este o mișcare național-patriotică, și poate că ea și avea dorința să facă ceva nou, dar mișcarea a fost imediat tratată ca unirea la ceva și, ca rezultat, problema transnistreană. iarăși. Ea nu a învățat pe nimeni nimic", a spus Andrei Munteanu.
"Slavă Domnului că conflictul a fost înghețat, dar practic nimeni nu a abordat această problemă la modul serios, la niciun nivel în acest timp, cu posibila excepție a perioadei în care au existat negocieri serioase, dificile și complexe cu Federația Rusă cu privire la așa-numitul Memorandum Kozak. Atunci s-a lucrat cu adevărat în ceea ce privește determinarea statutului teritoriului transnistrean", a continuat el.
Politologul a atras atenția asupra faptului că, după ce s-au făcut pași în clătinarea bărcii sociale, țara s-a calmat puțin după conflictul transnistrean, a început să se întoarcă la sine, dar scindarea socială, ideologică a continuat să existe și, ca urmare, la începutul anilor 2000, la putere au venit oameni care credeau că statul sunt ei.
"Și această diviziune, depresiune, adâncime, groapa dintre cei de la putere și toți ceilalți, a crescut cu viteză cosmică și a crescut pînă la punctul în care oamenii nu mai au încredere în cei care sunt la conducerea puterii și aceasta este cea mai mare, cea mai dificilă problemă astăzi. Sondaje sociale, statistici, cifre, tendințe geopolitice – toate sînt foarte bune, trebuie să știm, să ne gândiți la asta și așa mai departe. Dar situația celor care se numesc populația Republicii Moldova este atît de simplificată acum, încît oamenii se gîndesc fie să plece, fie să îndure", a subliniat Andrei Munteanu.
De menționat că strategiile de dezvoltare ale Republicii Moldova pot fi citite pe pagina moldovenii.md în secțiunea "Strategia de dezvoltare".
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1909
- Populația:
- 619 locuitori
Sărăteni este un sat din cadrul comunei Cotul Morii, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 619 locuitori. Satul Sărăteni a fost întemeiat în anul 1909.
Comentarii
(0)