15 martie 2013, 15:21 Realitatea moldovenească views 4301
15 martie 2013, 15:21 Realitatea moldovenească views 4301

Procuratura a clasat dosarele privind arborarea ilegală a bicolorului

Procuratura Generală a clasat cele 5 dosare penale deschise acum un an pentru „profanarea simbolurilor naţional-statale” şi „depăşirea atribuţiilor de serviciu”, după ce drapelul roşu-albastru, promovat de comunişti, a fost arborat pe clădirile publice din mai multe raioane.

Procurorul Iurie Perevoznic a declarat pentru Deschide.md că cînd am început lucrul pe aceste dosare şi audierile persoanelor s-au constatat momente care exclud urmărirea penală. Nimeni nu a fost pedepsit din cauza unor carenţe în legislaţie. Potrivit Legii din 2010, drept profanare a drapelului de stat se înţelegea doar distrugerea fizică a simbolului, ceea ce nu a avut loc în aceste localităţi. În plus, decizia de a arbora bicolorul a fost luată de un organ colegial ceea ce nu ne permite să pedepsim vreo persoană pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu”.

În același timp, procurorul nu a precizat de ce instituția a executat o comandă politică și a început persecutarea activiștilor Partidului Comuniștilor, ai cărui membri au aprobat steagul roșu-albastru, de rînd cu  simbolica unităților administrativ-teritoriale.

Steagurile roșu-albastre, cu un scut și cap de zimbru au fost postate pe Primăriile și consiliile raionale în cîteva zeci de localități în cadrul campaniei opoziției de promovare a patriotismului și simbolurilor istorice ale țării în timpul marșurilor unioniste.

Cuvinte cheie:

istoria , drapel , lege , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1853
Populația:
1317 locuitori

Cotihana este o localitate din cadrul oraşului Cahul, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia localităţii constituia 1317 locuitori. Satul Cotihana a fost menționat documentar în anul 1853.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.