15 martie 2013, 15:21 Realitatea moldovenească views 4662
15 martie 2013, 15:21 Realitatea moldovenească views 4662

Procuratura a clasat dosarele privind arborarea ilegală a bicolorului

Procuratura Generală a clasat cele 5 dosare penale deschise acum un an pentru „profanarea simbolurilor naţional-statale” şi „depăşirea atribuţiilor de serviciu”, după ce drapelul roşu-albastru, promovat de comunişti, a fost arborat pe clădirile publice din mai multe raioane.

Procurorul Iurie Perevoznic a declarat pentru Deschide.md că cînd am început lucrul pe aceste dosare şi audierile persoanelor s-au constatat momente care exclud urmărirea penală. Nimeni nu a fost pedepsit din cauza unor carenţe în legislaţie. Potrivit Legii din 2010, drept profanare a drapelului de stat se înţelegea doar distrugerea fizică a simbolului, ceea ce nu a avut loc în aceste localităţi. În plus, decizia de a arbora bicolorul a fost luată de un organ colegial ceea ce nu ne permite să pedepsim vreo persoană pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu”.

În același timp, procurorul nu a precizat de ce instituția a executat o comandă politică și a început persecutarea activiștilor Partidului Comuniștilor, ai cărui membri au aprobat steagul roșu-albastru, de rînd cu  simbolica unităților administrativ-teritoriale.

Steagurile roșu-albastre, cu un scut și cap de zimbru au fost postate pe Primăriile și consiliile raionale în cîteva zeci de localități în cadrul campaniei opoziției de promovare a patriotismului și simbolurilor istorice ale țării în timpul marșurilor unioniste.

Cuvinte cheie:

istoria , drapel , lege , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1909
Populația:
6700 locuitori

Ştefan Vodă este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ştefan Vodă. Amplasat în partea de sud-est a republicii, oraşul Ştefan Vodă este situat la o distanţă de 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6700 locuitori. Istoria localităţii începe cu anul 1909, odată cu întemeierea coloniei germane Kizil.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.