09 decembrie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 4237
Maia Sandu, în clasamentul celor mai influenți oameni din Europa
09 decembrie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 4237

Maia Sandu, în clasamentul celor mai influenți oameni din Europa

POLITICO a publicat clasamentul anula al celor mai influenți oameni din Europa. Pe lîngă cea mai puternică persoană de pe continent, lista este împărțită în trei categorii – făcători, visători și perturbatori – fiecare reprezentînd un tip diferit de putere.

Cel mai puternic om din Europa, conform clasamentului, este premierul italian Mario Draghi, transmite Noi.md cu referire la Deschide.md.

În clasament se regăsește și președintele R. Moldova, Maia Sandu. Ea a fost inclusă în categoria „Visători” și are drept descriere cuvîntul „funambulul”.

N.R. - FUNAMBÚL, -Ă, funambuli, -e, adj., s. m. și f. (Persoană) Acrobat care merge/umblă pe sîrmă/funie.

„În calitate de președinte al Moldovei, provocarea Maiei Sandu va fi echilibrarea Estului și Vestul, în timp ce navighează în cea mai săracă țară din Europa din apele tulburi în care a fost blocată de la sfîrșitul Războiului Rece. Liderul cel mai sincer reformist al țării de cînd s-a despărțit de Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii, Sandu are acum spațiul politic pentru a începe să-și promoveze agenda de reforme interne.. Aceasta include angajamente de a pune capăt fărădelegii și de a elimina corupția, ridicînd în același timp nivelul de trai și declanșînd o economie națională sclerotică.

Sandu a cîștigat pentru prima dată funcția în 2020, dar Partidul ei pentru Acțiune și Solidaritate a asigurat o alunecare de teren la alegerile parlamentare din acest an, dînd echipei sale controlul asupra pîrghiilor critice ale puterii executive. Lucrurile au început de atunci să se miște mai repede. Au fost numiți noi procurori șefi și au fost declanșate anchete, în timp ce mulți din elita ex-oligarhică a țării au fugit.

Sandu – un fost oficial al Băncii Mondiale, în vîrstă de 49 de ani, ce a studiat la Harvard, care se pare că se bucură de o relație caldă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – este nesfîrșit pro-UE. Cu toate acestea, ea a avut grijă să mențină Moscova pe poziție, nedorind aderarea la NATO și promovînd aderarea la UE ca o aspirație pe termen lung în loc de o prioritate politică. În loc să declanșeze un cutremur geopolitic, ea spune că visul ei este „a construi Europa acasă”.

Acest act de frînghie este deosebit de important pentru securitatea energetică a micuței țări, Moldova încheie simultan un nou acord de furnizare de gaze cu Rusia, în timp ce aprovizionează alternative prin Ucraina, plătite cu granturi UE. Ceea ce s-a chinuit pînă acum Sandu să abordeze este o problemă mult mai greu de echilibrat: disputa asupra Transnistriei, o republică separatistă susținută de trupele ruse. Deși a cerut trupelor să plece, încă nu există nicio perspectivă de a rezolva unul dintre conflictele înghețate ale Europei”, așa o prezintă „Politico” pe Maia Sandu.

Alături de președintele R. Moldova, în clasamentul realizat de „Politico” se mai regăsesc nume cunoscute precum Ursul von der Leyen, Anne Hidalgo, Donald Tusk, Laura Codruța Covesi, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și alții.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Maia Sandu , rating , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
1099 locuitori

Prodăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Prodănești și Căprești. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Florești și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1099 de oameni. Satul Prodănești a fost menționat documentar în anul 1795.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.