|
Moldova ar putea avea drumuri construite din plastic
Autorităţile promit îmbunătăţirea calităţii drumurilor din Republica Moldova. De anul viitor, plasticul reciclabil va înlocui unele tipuri de agregate grosiere folosite la construcţia drumurilor, transmite Noi.md cu referire la unica.md.
Astfel, şosele ar urma să devină mai practicabile şi mai rezistente, iar cheltuielile pentru asfalt vor scădea.
Mai mult, această metodă de utilizare a plasticului e menită să reducă substanţial emisiile de bioxid de carbon în atmosferă.Epidemia deşeurilor din plastic este una dintre gravele probleme globale, inclusiv în Republica Moldova. Plasticul poate fi însă repus în circuit. Poate fi utilizat chiar şi la construcţia drumurilor. Metoda este simplă – plasticul este granulat, amestecat cu un reactiv şi apoi adăugat în compoziţia asfaltului.
Începînd cu anul viitor, autorităţile din R. Moldova îşi propun să asfalteze, în scop experimental, mai multe sectoare de drum cu noul produs din plastic reciclat, fabricat de o companie din Scoţia.
Utilizarea produsul MR8 va permite reducerea volumului de bitum necesar pentru asfaltare, totodată vor fi reduse cheltuielile şi emisiile de CO2. Produsul din plastic recilat MR8 creşte rezistenţa asfaltului la fragmentare cu 60 la sută, iar drumurile se păstrează într-o stare bună mult mai mult timp.
Ion Drucec, director adjunct, Administraţia de Stat a Drumurilor: „Dacă aceste produse sînt incluse, adăugate la producerea mixturilor asfaltice el înlocuieşte bitumul cu circa 5-15%, în dependenţă de tipul mixturii asfaltice. „
Drumul acoperit cu asfalt care conţine plastic, rezistă la temperaturi între – 40 şi +80 de grade Celsius.
Ion Drucec, director adjunct, Administraţia de Stat a Drumurilor: „În următoarele zile vine o cantitate din aceste granule şi le vom utiliza în prepararea mixturilor asfaltice la obiectele care vor fi executate în anul 2022. Aceste sectoare experimentale le vom monitoriza să vedem care sînt capacităţile, cum reacţionează cu materialul antiderapant. „
Utilizarea plasticului va reduce cu aproximativ 10% cheltuielile pentru construcţia drumurilor. Pentru un kilometru de drum construit potrivit noii metode, e nevoie de 700 de mii de sticle de plastic sau de aproape 2 milioane de pungi de plastic.
Ion Drucec, director adjunct, Administraţia de Stat a Drumurilor: „Acest deşeu reciclat va fi foarte util, ar ieftini costul mixturilor astfaltice şi totodată s-ar utiliza tot plasticul din R. Moldova şi va duce la ridicarea calităţii drumurilor executate cu beton asfaltic.”
Acest nou tip de asfalt e folosit deja în Statele Unite, Australia, Marea Britanie şi în multe ţări ale Uniunii Europene. Potrivit datelor oficiale, în prezent peste 85 la sută din deşeurile din plastic din Republica Moldova ajung la groapa de gunoi.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1848
- Populația:
- 1335 locuitori
Gaşpar este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gaşpar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1335 de oameni. Satul Gaşpar este menţionat documentar în anul 1848 cu numele de Fîntîna Nouă, iar din 1930 apare sub numele de Gaşpar.
Comentarii
(0)