|
Sandu, despre problema hidrocentralelor pe Nistru: Pe subiectul cantității de apă nu există un pericol
Problema construcției unei hidrocentrale pe Nistru, care potrivit unor specialiști de mediu ar pune în pericol aprovizionarea cu apă a țării noastre, este pe agenda structurilor UE. Potrivit șefei statului, Maia Sandu acest subiect nu este ignorat de autoritățile de la Chișinău, dimpotrivă se duc numeroase discuții pe acest subiect cu partea ucraineană.
”Am discutat foarte serios acest subiect și în Ucraina și în UE. Pe subiectul cantității de apă nu există acum un pericol, există o problemă cu biodiversitatea în nemijlocita apropiere de aceste hidrocentrală, dar discuțiile se întîmplă și se întîmplă cu participarea UE. UE are cele mai serioase standarde de mediu. Eu un subiect pe agendă, nici o discuție nu se trece fără a discuta acest subiect. Deja intervenim și discutăm de fiecare dată ca să putem ajunge la o decizie finală pe acest subiect”, a spus Sandu.
Reamintim că Partidul Socialiștilor a declarat anterior că construcția acestor hidrocentrale de către Ucraina pune în pericol securitatea națională a țării, pentru că apa folosită pentru crearea energiei electrice și deversată înapoi devine apă tehnică. Este o problemă ecologică majoră a declarat Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului.
PSRM a cerut audierea prim-ministrei la acest subiect, pentru că situația depășește competențele Ministerului Mediului.
”Este necesară implicarea și a Ministerului de Externe. Avem mai multe informații precum că Ucraina a cerut RM acord pentru ce se întîmplă pe Nistru, să ofere în schimb susțineri în chestiuni neclare, cum ar fi conflictul transnistrean. E o ofertă periculoasă și arbitrară. Noi avem nevoie de o expertiză ecologică, pentru că aceasta Hidrocentrală produce un pericol evident pentru securitatea națională a țării”, a declarat Vlad Batrîncea.
Și fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, susține că în Ucraina au loc lucrări de lărgire a albiei rîului Nistru, însă nu este clar dacă autoritățile de la noi au dat acordul sau dacă sînt la curent cu ce se întîmplă. În context, aceasta a publicat două documente „dosite de ochii lumii”.
Ministerul Mediului a venit cu mai multe precizări în luna septembrie, după ce spațiul public a fost inundat cu informații privind secarea fluviului Nistru din cauza Complexului Hidro Energetic (Hidro) Nistrean.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1627
- Populația:
- 2906 locuitori
Verejeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Verejeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 8 km de oraşul Teleneşti şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 2906 oameni. Satul Verejeni a fost menționat documentar în anul 1627.
Comentarii
(0)