21 februarie 2013, 11:42 Realitatea moldovenească views 9245
21 februarie 2013, 11:42 Realitatea moldovenească views 9245

Ei sunt cei care au reprezentat Moldova în străinătate şi s-au întors acasă cu capul sus


 Foto: wordpress.com

Performanţele pe care le-au înregistrat moldovenii peste hotare sînt un motiv de mîndrie, scrie tv7.md.

Luăm performanţele de la mic la mare si trecem direct la cel mai de succes copil inclus vreodată in Cartea Recordurilor. Iși face apariția pe scenă in anul 2006, şi deja dă autografe fanilor de peste hotare. La vîrsta cînd unii copii abia învată să vorbească, ea susține live timp de 2 ore un concert în faţa unui public numeros. Primul album “La doar trei ani”, cu 28 de piese muzicale face înconjurul lumii, iar, în anul 2008 Academia Recordurilor Mondiale o declară pe Cleopatra Stratan drept cea mai tînără şi de success cîntăreaţă din lume. 

Copii moldoveni merg mai departe. Cu 2 ani în urmă, unul din cele mai mari proiecte intelectuale din Rusia “Samîi Umnîi”, îl invită pe Stepan Kurtev, elev moldovean să -şi pună mintea în competitie cu cei mai deștepți copii. La 13 ani, Stepan acceptă provocarea și nu dă gres. S-a întors de la cîteva ediţii cu premiul 2, si speră la o victorie finală.

Tot în Rusia, dar la un alt show al marilor talente, în 2011 Moldova face furori cu micii săi concurenţi. “Minuta Slavî” i-a luat prin surprindere pe Ionela Ţăruş si Mihai Ungureanu, ambii în vîrstă de 6 ani, care au fost invitaţi să lupte în concurs pentru suma de 1 mln de ruble ruseşti. Atunci, puştii dansatori i-au lăsat mască pe membrii juriului si ceilalţi participanţi. Au intrat in semifinala cu cel mai mare punctaj, iar in finala proiectului s-au clasat pe locul 3.

Tot prin prisma copiilor săi, Moldova devine cunoscută pe plan internaţional şi în lumea cinematografică. Filmul Arrividerci în regia lui Valeriu Jereghi, care descrie povestea a doi copii lăsati în grija soartei, pentru că mamăsa este plecată la muncă in Italia, a cutremurat mii de suflete pentru care s-a învrednicit de 15 premii Internaţionale.

Totodată cele mai bune filme premiate la Cannes au devenit mai aproape de noi din anul 2012. Datorită tînărului Dumitru Marian, pentru al doilea an, la Chisinău se desfăşoară festivalului de animatie Anim’est.

Desi sunt stabiliţi departe, oamenii notorii nu uită nciciodată să se întoarcă acasă, acolo unde-şi au rădăcinile succesului. Anul trecut, în luna martie unul dintre cei mai renumiti compozitori, Eugen Doga a venit la Chisinau pentru a-şi aniversa ziua de naştere cu cei de acasă. La 75 de ani, după ce a scris muzică pentru 200 de filme, iar valsul său din Filmul Gingaşa si Tandra mea Fiară a fost declarat drept cel mai bun vals al secolului 20, maestrul susţine modest că nu ştie să facă muzică.

Si interpretul Dan Bălan după o pauza de 2 ani, si-a prezentat la Chisinău melodiile care au spart topurile din întreaga lume, iar in Rusia intepretul a fost declarat drept unul dintre cei mai populari.

Si anul 2013 a început frumos pentru Moldova. Moldoveanca Valentina Naforniţă a vrăjit recent publicul de la Balul Operei de la Viena, eveniment care aduna cei mai celebri oameni de pe planetă. Prestatia sporanei, alături de un artist ceh, a fost îndelung aplăudată de public.

Soprana a devenit cunoscuta în lumea întreaga dupa ce, în 2011, a castigat concursul BBC SINGER OF THE WORLD. Valentina Nafornita locuieşte acum la Viena şi activează acolo la opera de stat. Ultima dată a concertat la Chisinau, anul trecut, cand autorităţile de la noi i-au propus sopranei să interpreteze Imnul ţării.

Sărbătorile culturale abia încep pentru chişinăuieni. Începînd cu 1 martie, timp de 10 zile RM va fi gazda unor concerte de muzică populară, simfonică, uşoară, jazz şi dans cu participarea artistilor autohtoni si de peste hotare. Toate în cadrul Festivalului International Mărţisor 2013.

Cuvinte cheie:

moldovenii , personalitati , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
964 locuitori

Codreni este un sat din cadrul comunei Vălcineţ, raionul Ocniţa. Satul Codreni este situat la o distanță de 32 km de orașul Ocniţa şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Codreni este menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.