|
ANRE vine cu unele precizări referitor la modul de stabilire a prețurilor la carburanți
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată cu regret că unii experți sau politicieni continuă să interpreteze în mod eronat indicatorii publicați zilnic pe pagina web a instituției și modul de plafonare a prețurilor. Drept urmare, instituția vine cu unele precizări, scrie Noi.md.
”- Actualmente, prețurile maximale de comercializare a fiecărei partide importate de produse petroliere se formează din 4 componente:
(1) Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar);
(2) Marja comercială (se modifică semestrial de către ANRE);
(3) Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);
(4) TVA (nu se modifică).
- Componenta nr. (1) este publicată în fiecare zi lucrătoare, pînă la ora 12:00, pe pagina web a ANRE și este obligatorie pentru formarea prețului pentru partidele importate începînd cu ora 00.00 a zilei următoare.
- Componenta nr. (2) include cheltuielile și profitul companiilor care în prezent reprezintă 2,33 lei/litru pentru benzină și motorină și 1,98 lei/litru pentru gazul lichefiat.
- Componenta nr. (3) în prezent reprezintă 6496 lei/tona pentru benzină, 2734 lei/tona pentru motorină și 3759 lei/tona pentru gazul lichefiat.
- Componenta nr. (4) în prezent reprezintă 20 % pentru benzină și motorină și 8% pentru gazul lichefiat”, se arată în comunicatujl ANRE.
În conformitate cu prevederile actuale ale Legii privind piața produselor petroliere, prețul maximal de vînzare calculat de agenții economici în baza celor 4 componente urmează a fi aplicat la fiecare partidă la ziua importului. Conform principiul „primul intrat – primul ieşit”, prețurile noi urmează să fie aplicate de către operatori pe măsura comercializării complete a partidelor anterioare și înlocuirii acestora cu partidele noi.
Astfel, potrivit ANRE, este incorectă interpretarea indicatorilor Platts, publicați pe pagina web a ANRE, ca fiind determinante pentru nivelul prețurilor din „zilele imediat următoare”. Fiecare partidă de produse petroliere importată nu poate fi vîndută la un preț mai mare decît cel maximal stabilit la data importului. Totodată, cu siguranță, prețurile urmează trendul afișat pe site odată cu epuizarea partidelor importate anterior.
În concluzie, Agenția dă asigurări că actualul mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere nu permite agenților economici să intervină la discreția lor în formula de stabilire a acestora. Toate cele 4 componente menționate mai sus, din care se formează prețul final la pompă, sînt strict determinate de legislație și sînt date publice, iar depășirea acestora de către operatori atrage după sine sancțiunile corespunzătoare.
Urmare celor prezentate, ANRE cere formatorilor de opinie să nu prezinte în public informații eronate sau cu caracter tendențios atunci cînd analizează evoluțiile din piața produselor petroliere, iar în caz de necesitate să se adreseze Agenției pentru clarificări.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 165 locuitori
Vladimirovca este un sat din comuna Popencu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 102 km de Chișinău. Populaţia satului Vladimirovca alcătuia 165 de locuitori în anul 2012. Satul Vladimirovca a fost înființat în secolul XX.
Comentarii
(0)