Expert: Avem mişcare, dar nu avem progres
În cadrul negocierilor privind Transnistria avem mișcare, dar nu progres. Așa a caracterizat situația de pe malurile Nistrului în ajunul rundei de tratative de la Lvov directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă Victor Chirilă.
În interviul acordat postului de radio „Europa Liberă” expertul a subliniat că în relațiile părților există unele realizări – s-au reluat negocierile în formatul 5+2, s-au reluat discuţiile sectoriale între autorităţile de la Chişinău şi administraţia de la Tiraspol, a fost reluată legătura feroviară, dar „progres pe calea soluţionării politice nu avem şi Transnistria nu doreşte progres pe această cale”.
„Tiraspolul nu are interes să negocieze statutul său”, - a remarcat ex-consilierul premierului Vlad Filat, subliniind că această poziție este împărtășită și de Moscova.
În opinia lui lucrurile devin mai complicate pentru Republica Moldova pentru că nu are o viziune mai clară pe termen lung în privința regiunii transnistrene. Iar conferinţa de la Tiraspol privind armonizarea legislației cu participarea experților străini demonstrează clar că regiunea transnistreană se îndreaptă în cu totul altă direcţie decît integrarea europeană.
„Aşteptările noastre că Republica Moldova, mergînd pe calea integrării europene va deveni mai atractivă pentru regiunea transnistreană devin acum un bluf. Mai ales dacă te uiţi la evoluţiile interne din Republica Moldova din ultimele săptămîni”, - consideră expertul.
V.Chirilă consideră că Chișinăul ar trebui să adopte o atitudine pro-activă, pentru a face faţă acestei „ofensive” din partea Tiraspolului, pentru că am văzut anul trecut, mai ales în a doua jumătate, că mereu vin cu propuneri noi. Să pornim transportul fluvial, să demarăm transportul aerian, să rezolvăm problema transportului rutier astfel încît Transnistria să aibă acces la transportul internaţional.
Expertul prognozează că dacă Tiraspolul va obține independenţa economică „atunci nu vor avea nici un interes să discute statutul politic”.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 1031 locuitori
Salcia este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. În componența comunei Salcia intră localitățile Lelina și Salcia. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Salcia este situat la o distanță de 22 km de orașul Şoldăneşti și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1031 oameni. Satul a fost menționat documentar în 1770.
Comentarii
(0)