12 februarie 2013, 12:18 Realitatea moldovenească views 7253
12 februarie 2013, 12:18 Realitatea moldovenească views 7253

Operatorii de telefonie mobilă vor implementa portabilitatea numerelor telefonice de la 1 mai

Elaborarea cadrului normativ necesar pentru implementarea portabilităţii numerelor telefonice se află în etapa de finalizare, constată Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), relatează MOLDPRES.

Totodată, administratorul bazei de date centralizate (BDC) finalizează, în comun cu furnizorii de telefonie mobilă şi fixă, proiectul condiţiilor tehnice şi comerciale de implementare a portabilităţii numerelor. După finalizare acest document va fi aprobat de către Consiliul de Administraţie al ANRCETI, astfel ca furnizorii de telefonie mobilă şi Administratorul BDC să înceapă testarea sistemului de portare a numerelor telefonice în reţelele mobile, a declarat directorul ANRCETI Sergiu Sîtnic.

El a adăugat că operatorii de telefonie mobilă au confirmat că portabilitatea numerelor va fi lansată în termenele stabilite, la 1 mai 2013. „Este o lucrare în premieră pentru Republica Moldova, de aceea nu este deloc uşor”, a spus Sîtnic. El a remarcat că după 1 mai portabilitatea numerelor va deveni o realitate pentru consumatorii serviciilor de telefonie mobilă din R. Moldova. Iar de la 31 iulie vor putea beneficia de acest serviciu şi utilizatorii serviciilor de telefonie fixă.

Întrebată de reporterul MOLDPRES dacă există o evaluare a numărului doritorilor de a apela la serviciile altui operator, Ala Baidauz, şefă de direcţie la ANRCETI, a menţionat că practica internaţională arată că în primul an după implementarea portabilităţii numerelor migrarea abonaţilor se ridică la 10%, iar în anii următorii oscilează între 2 şi 5%.

„Important este că utilizatorii vor avea acest drept. Vor avea de cîştigat atît cetăţenii, cît şi piaţa serviciilor de telefonie, va creşte concurenţa şi respectiv calitatea serviciilor se va îmbunătăţi”, a spus Sergiu Sîtnic.

Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci cînd se transferă la alţi furnizori de telefonie. Acest serviciu a fost implementat în peste 50 de ţări ale lumii, inclusiv în cele 27 state ale Uniunii Europene. Implementarea serviciului de portabilitate a numerelor în R. Moldova este prevăzută de Legea comunicaţiilor electronice şi corespunde standardelor UE pentru acest sector, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

Moldova , telefon , tehnologie , schimbări

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1213 locuitori

Ceadîr este un sat şi comună din raionul Leova. Ceadîr este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Leova și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1213 oameni. Satul Ceadîr a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.