|
Chirtoca: Vom ataca în judecată mass-media care publică informații false și denigratoare
”Sursele mass-media care vor lansa în spațiul public știri false ce vin să mă denigreze vor trebui să își dezmintă informația ori, în caz contrar, îmi rezerv dreptul de a-mi face dreptate în instanța de judecată”.
Declarația a fost făcut de Vasile Chirtoca, președintele companiei ”DAAC Hermes” și consilier municipal, după ce în presă a apărut o investigație în cadrul căreia este învinuit că ar fi privatizat în mod ilegal 808 hectare de pădure, 4 iazuri și mai multe terenuri agricole și de construcție din comuna Ivancea.
”Cu 15-20 de ani în urmă am aflat că o companie de-a lui Șor a luat o parte din pădure (40 de hectare) în arendă și le-a îngrădit. Acest lucru ne-a motivat să facem tot posibilul ca să începem negocierile de a arenda 800 de hectare în jurul iazurilor a căror proprietari sîntem. Piscicola Ivancea aparține companiei DACC Hermes grup, care are 90.000 actionari. Noi gestionăm Piscicola aceasta în așa mod ca sătenii să aibă posibilitatea să se folosească, eu singur sînt din sat, știu cît e de important să aibă acces fiecare om care trăiește în zonă la iazurile din apropiere”, spune Vasile Chirtoca.
”Ei au posibilitatea să se scalde, să folosească apa pentru irigare, să adape vitele aici, dar copiii si pensionarii si să pescuiască. Le oferim posibilitatea copiilor și pensionarilor să pescuiască gratuit. Am arendat pădurea din jurul iazurilor doar din dorința de a nu permite altor persoane să îngrădească pădurea și să o folosească în interese proprii”, a mai adăugat Chirtoca.
Totodată, acesta menționează că pădurea care a fost luată în arendă nu a fost îngrădită, iar oamenii au posibilitatea să meargă fără restricții în acea zonă.
Defrișarea pădurii
”Potrivit legislației și contractului de arendă, noi nu avem dreptul de a desfășura activități economice în pădurea închiriată, putem doar organiza vînătoarea. Dar noi nu vînăm în pădurea asta. Toate defrișările care s-au făcut în acea zonă nu au nici o legătură cu noi. Tot ce se defrișează în pădurea se taie de silvicultori, de Moldsilva.
Cînd am văzut că s-au tăiat copacii cîțiva ani în urmă, noi am ridicat această problemă la cel mai înalt nivel și lucrul acesta s-a oprit, de cîțiva ani deja nimic nu se taie în pădure”, declară omul de afaceri. Însă ce se întîmplă în pădurea arendată de Șor nu știu, dar vă propun să aflați singuri.
Mai mult decît atît, compania investește pentru dezvoltarea zonei, spune Vasile Chirtoca.
Totodată, acesta a specificat că din cauza scumpirii costului arendei, compania a fost nevoită să renunțe la o parte din pădurea arendată, în prezent fiind arendate doar în jur de 200 hectare.
”S-a majorat prețul și noi nu am avut posibilitatea să plătim mai mult și de aceea am rugat să fie micșorat spațiul și deja am luat în arendă 200 de hectare.
Pot să spun că acum noi plătim pentru 200 de hectare de pădure de care în mod practic nu ne folosim și nici nu ne-am folosit niciodată. Noi doar facem tot posibilul ca să salvăm pădurea și să nu vină cineva și să o îngrădească”, a declarat Vasile Chirtoca.
Omul de afaceri spune că afirmația precum că pădurea din Ivancea îi aparține, este una falsă, iar cei care răspîndesc această informație urmăresc scopuri meschine prin care încearcă să promoveze anumiți actori politici.
Privatizarea iazurilor din comuna Ivancea
Compania ”DAAC Hermes grup” încă în 1994 și 1995 a desfășurat privatizarea prin bonuri patrimoniale și prin intermediul Fondului de investiții a privat 4 iazuri din comuna Ivancea. Potrivit lui Vasile Chirtoca, acest lucru s-a făcut absolut legal.
”Au fost privatizate legal două întreprinderi: Piscicola Ivancea și Piscicola Gura Bîcului. Aceste întreprinderi de stat s-au ocupat cu creșterea și reproducerea peștelui și modul acesta s-a păstrat pînă în prezent. Și acuma noi creștem cîteva specii de pește și toată țara cumpără de la noi. Este un complex de iazuri pe care îl gestionăm. Cum el poate fi privatizat ilegal? Nu poate fi! Da, s-au cumpărat cîteva terenuri sau de la oameni sau de la primărie, dar totul s-a făcut în mod legal prin licitație. Am cumpărat terenuri care sînt libere de pădure. O parte din terenuri sînt agricole, o parte pentru construcție”, a mai adăugat omul de afaceri.
Totodată acesta menționează că în zonă nu au fost construite vile de lux, doar niște colibe numai cu acoperiș din paшe, care sînt folosite de turiștii care vin să se odihnească în zonă.
”Noi acolo nu am construit nimic capital, am construit careva colibe pentru odihnă, pentru pescuit și atît. Mai mult nimic nu am construit și nu avem planuri să construim. Acest site se ocupă cu ce? Doar cu denigrarea! Pe toți businessmenii îi pune la un nivel, businessmenii care de fapt sprijină economia țării și care suplinesc bugetul de stat. Oamenii de afaceri trebuie susținuți, dar nu denigrați prin informații false în presă”, a mai spus Chirtoca.
Omul de afacere, totodată, neagă că ar fi favorizat de consilierii locali.
”Avem în calitate de director al Piscicolei Ivancea pe Victor Marahovschi, care este un om foarte cinstit, care nu rămîne indiferent și este un om activ. La alegeri a participat și a ajuns să fie ales în funcția de consilier al comunei Ivancea în 2019. Însă pot să spun că nicio întrebare legată de Piscicola Ivancea nu a fost pusă acolo. Dimpotrivă, acesta a luptat continuu cu primarul comunei care face parte din Partidul Șor. Victor Marahovschi atrage și atenția presei și a oamenilor care locuiesc acolo, asupra problemelor care există în comună și încearcă să lupte cu ilegalitățile. El nu promovează interesele întreprinderii”, a spus Vasile Chirtoca.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1680
- Populația:
- 1444 locuitori
Coşerniţa este un sat şi comună din raionul Criuleni. Coşerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Criuleni și la 26 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1444 de oameni. Satul Coșernița a fost menționat documentar în anul 1680.
Comentarii
(0)