15 mai 2021, 13:00 Realitatea moldovenească views 3138
Legumele autohtone se vor coace mai târziu în acest an. Explicația specialiștilor
15 mai 2021, 13:00 Realitatea moldovenească views 3138

Legumele autohtone se vor coace mai târziu în acest an. Explicația specialiștilor

În acest an vom mînca legume autohtone mai tîrziu, susţin specialiştii de la Institutul de Horticultură. Din cauza timpului rece răsadul a fost plantat cu întîrziere, iar acest lucru va genera şi o perioadă de coacere mai îndelungată.

"Pentru culturile legumicole repet, condiţiile nu sunt prea favorabile. Avem o întîrziere a temperaturilor, a dăţilor de plantare şi aşa mai departe cam aproximativ de două săptămîni.", a comunicat specialistul din cadrul Institutului de Horticultură, Petru Iliev.

Chiar şi aşa, specialiştii speră că, în pofida vremii mofturoase, inclusiv şi din următoarele zile, recolta va fi una bună, atît calitativ cît şi cantitativ.

"Vom avea producţie sper bună dar puţin mai tîrziu. Răsadul, daţi să luăm exemplu la roşii. Roşiile nu se simt bine numai că suferă din cauza frigului, mai ales roşiile din cîmp deschis, au aşa o culoare vînătă. Se vor restabili, dar va fi puţină întîrziere cu recoltarea.", a spus specialistul din cadrul Institutului de Horticultură, Petru Iliev.

Între timp, meteorologii anunţă ploi pentru următoarele zile cu temperaturi de pînă la 25 de grade Celsius. Însă, atenţie, din cauza umidităţii, confortul termic nu va fi potrivit mercurului din termometre.

"În următoarele zile ne aşteptăm ca să avem influenţa această oceanică. Respectiv se vor forma cicloane. Ne va aduce precipitaţii. Aceasta instabilitate mai mult va persista începînd cu data de 17 pînă pe data de 21. Cantități mai moderate ne aşteptăm pe data de 19 şi pe 20.", a informat şeful Centrului prognoze meteo al SHS, Ghenadie Roşca.

Vremea se va încălzi considerabil abia la sfîrşitul acestei luni.

"Sperăm totuşi spre sfîrşitul lunii să scăpăm de geci. Totuşi tendinţa este de creştere a temperaturilor şi spre sfîrşitul lunii s-ar putea să avem şi valori termice care vor fi deja de 27,28.", a menționat şeful Centrului prognoze meteo al SHS, Ghenadie Roşca.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, sîmbătă vom avea parte de soare şi pînă la 21 de grade Celsius ziua. Duminică, vremea se schimbă, iar cerul va fi noros. În schimb, mercurul din termometre va urca pînă la 23 de grade Celsius. De luni pînă joi revin ploile, iar temperaturile vor varia între 21 şi 25 de grade.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

legume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
598 locuitori

Coicova este un sat din cadrul comunei Doibani I din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Dubăsari și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Coicova alcătuia 598 de oameni în anul 2011. Satul Coicova a fost menționat documentar în anul 1886.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.