|
Şapte ani de regim fără vize între Republica Moldova şi UE
Astăzi, 28 aprilie, se împlinesc şapte ani de cînd cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. În această perioadă, milioane de cetăţeni au traversat liber spaţiul comunitar.
Republica Moldova a fost prima ţară din componenţa asociaţiei de state numite Parteneriatul Estic căreia i s-a acceptat în 2014 regimul liberalizat de vize după îndeplinirea unei liste de condiţii cerute de UE, formulate mai curînd de o manieră tehnică. Condiţiile au vizat diverse măsuri de precauţie - de la combaterea crimei organizate şi a corupţiei, promovarea reformele democratice şi pînă la adoptarea legislaţiei anti-discriminare.
Obţinerea regimului liberalizat de vize a fost o mare oportunitate pentru Republica Moldova, care trebuie să continue reformele pentru a aprofunda relaţiile cu Uniunea Europeană, susţin experţii. Ei mai afirmă că obţinerea regimului liberalizat de vize a reprezentat o realizare importantă pentru Chişinău, dar, în ultimii ani, relaţiile cu Uniunea Europeană nu au evoluat în sensul dorit, ceea ce nu a permis extinderea acestui regim, de exemplu, spre obţinerea dreptului la muncă a cetăţenilor Republicii Moldova.
Conform prevederilor legate de suspendarea vizelor, finalizate în noiembrie 2018, Bruxelles-ul este obligat să monitorizeze evoluţia parametrilor politici, dar şi tehnici, pe o durată de pînă la 7 ani din momentul eliminării vizelor. Ulterior, evaluarea situaţiei se poate face la necesitate sau la îndemnul Consiliului UE, sau a Parlamentului European. În acest fel, Republica Moldova se va afla pe radarul monitorizării UE cel puţin pînă în 2021, cînd se vor împlini 7 ani de la liberalizarea vizelor.
Republica Moldova a început negocierile cu Uniunea Europeană privind suspendarea vizelor încă în 2008 şi a avut nevoie de şase ani ca să atingă ţinta. De la 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova care deţin un paşaport biometric pot călători pentru o perioadă de 90 de zile în Spaţiul Schengen, dar nu mai mult de 180 de zile pe an.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 2653 locuitori
Alexandru Ioan Cuza este un sat şi comună din raionul Cahul. Alexandru Ioan Cuza este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Cahul și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2653 de oameni. Satul Alexandru Ioan Cuza a fost menționat documentar în anul 1770.
Comentarii
(0)