|
Tăieri masive de copaci la Criuleni. Cum comentează "Moldsilva"
Imagini cu mai mulți copaci doborîți la pămînt la Slobozia-Dușca, raionul Criuleni, au fost publicate zilele trecute pe rețelele de socializare, stîrnind un val de nemulțumiri.
Fostul consilier municipal Ilian Cașu, cel care a surprins imaginile, a menționat în postarea sa că ar fi vorba despre tăieri ilegale, iar în spate ar sta "hoții de păduri".
Contactați de Noi.md, reprezentanții Agenției Moldsilva au negat această informație, precizînd că defrișările au fost autorizate și coordonate cu toate instituțiile competente. Directorul adjunct al Agenției, Nicolae Munteanu, ne-a comunicat că în zona respectivă s-au defrișat și curățat copacii bătrîni, cu scopul revigorării arboretului. Potrivit lui, pentru aceste defrișări există toate actele permisive, inclusiv autorizația Agenției de Mediu, actul de examinare fito-sanitar a arboretului degradat, autorizația Inspectoratului pentru protecția mediului Criuleni
„Vorbim de un focar de uscare în masă a aroboretului care este necesar de a fi revigorat. Compoziția arboretului care se exploatează sînt: plopi, arțari, ulm și alte specii. Vîrsta medie a acestor arbori este de 67 de ani, o vîrstă foarte înaintată, prin urmare necesita a fi regenerat. Lucrările sînt legale, necesare, iar scopul e de a veni cu un arboaret viabil, sanătos și valoros. Voribm de un volum al defrișărilor de 309 metri cubi de lemn de foc și lemn de lucru”, a precizat Munteanu.
Funcționarul a mai menționat că astfel de lucrări sînt obișnuite, ele fiind necesare atunci cînd arboretul a atins vîrsta de exploatabilitate, nu mai crește în masă lemnoasă, dar degradează și este un pericol să nu regenereze natural.
Menționăm că specialiștii s-au expus în repetate rînduri că în Moldova există o situație catastrofală cu privire la defrișări, iar acest lucru se întîmplă în toată țara. Arhitectul, membru al Consiliului de Urbanism din Chișinău, activistul civic Denis Nedeoglo, declara că structurile de stat, care sînt obligate să protejeze și să dezvolte silvicultura, de facto se află în fruntea defrișărilor ilegale de păduri sub pretextul fals al "defrișărilor sanitare".
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1830
- Populația:
- 1037 locuitori
Orac este un sat şi comună din raionul Leova. Orac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1037 de oameni. Satul Orac a fost menționat documentar în anul 1830.
Comentarii
(0)