21 aprilie 2021, 10:30 Realitatea moldovenească views 3014
Mișcarea de Tineret
21 aprilie 2021, 10:30 Realitatea moldovenească views 3014

Mișcarea de Tineret "Urmașii lui Ștefan": Poporul moldovenesc are dreptul la limba sa

Declarația președintelui Maia Sandu la APCE privind intenția de schimba denumirea limbii de stat nu are niciun fundament, se arată într-o declarație a Mișcării de Tineret Urmașii lui Ștefan.

Membrii organizației spun că președintele trebuie să se abțină de la exprimarea unor păreri subiective și să se ghideze strict de lege. Aceștia au amintit că potrivit ultimului recensămînt, moldoveni se consideră circa 80% din populația țării, iar poporul moldovenesc are dreptul la limba sa - limba moldovenească.

 „Constituția este legea supremă a statului, iar președintele este doar o persoană care ocupă temporar această funcție și are menirea de a garanta supremația Constituției în stat. Intervenția dnei Sandu cu privire la denumirea limbii oficiale nu are niciun fundament, deoarece Marea Adunare Națională din 1989 proclama că limba moldovenească va fi întronată ca limbă de stat în Constituția țării. Prin urmare, acest lucru s-a întîmplat în 1994 odată cu adaptarea Constituției.

 Din punctul nostru de vedere, președintele trebuie să se abțină de la păreri subiective și să țină cont inclusiv de legile adopate de către primul Parlament, ales pe cale democratică cum ar fi Legea cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină și altele.

Totodată, conform ultimului recensămînt, moldoveni se consideră circa 80% din populația țării, iar poporul moldovenesc are dreptul la limba sa - limba moldovenească. Niciun funcționar de stat sau grup etnic minoritar nu-i poate lipsi de acest drept. Limba oficială a R.Moldova și a poporului nostru a fost, este și va fi limba moldovenească”, a declarat Vladislav Railean, vicepreședinte al Mișcării de Tineret Urmașii ui Ștefan.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
252 locuitori

Spicoasa este un sat din cadrul comunei Burlacu, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Spicoasa a fost înființat în anul 1924 cu denumirea Cuciurgoaia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.