19 aprilie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2143
Cum funcționează centrele de reabilitare a dependenților de droguri în Moldova
19 aprilie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2143

Cum funcționează centrele de reabilitare a dependenților de droguri în Moldova

În Moldova există zeci de centre de reabilitare care ajută persoanele în astfel de probleme ca dependența de droguri.

Despre acest lucru a anunțat asistentul social al asociației obștești "Inițiativa Pozitivă" Andrei Staricenco într-un interviu cu autorii filmului, care a fost lansat pe unul dintre canalele YouTube, ca parte a unui proiect special, dedicat problemelor consumului și traficului de droguri în Republica Moldova, transmite Noi.md. El a menționat că centrele de reabilitare existente se împart în cele cu plată și gratuite, mai mult sau mai puțin costisitoare.

 "Dar toate acestea sînt eficiente, deoarece lucrează în baza aceluiași principiu. Persoana ajunge acolo cînd vrea. Adică momentul-cheie este atunci cînd omul dorește să se trateze, să scape de dependență și acolo el poate fi ajutat. Dacă acesta este un centru de reabilitare gratuit, atunci înseamnă că el are sponsori. Cele mai frecvente în țara noastră sunt centrele de reabilitare religioase deschise de o biserică pentru a oferi asistență dependenților", a spus Andrei Staricenco.

 Potrivit lui, centrele de reabilitare cu plată există din contul donațiilor din partea rudelor oameni, rezidenților care se află acolo.

"Dar nu este o mare diferență. În ambele locuri, cel mai eficient program de reabilitare este programul în 12 etape. Noi nu avem nici un centru care să ofere servicii de reabilitare în mod violent, prin reținere forțată. Totul este voluntar. Persoana a înțeles că vrea să se trateze și atunci există toate premisele ca el să se vindece și a scăpa de această boală", a declarat asistentul social al Asociației Obștești "Inițiativa Pozitivă".

Andrei Staricenco a menționat că una dintre metodele de tratament a dependenței este terapia de substituție cu metadonă.

 "Este vorba despre administrarea unui preparat care ameliorează sindromul de abstinență sub supravegherea medicului. Preparatul este prescris de medic și este dozat, de asemenea, de către medic. Opiniile despre o astfel de terapie, desigur, diferă nu numai între societăți, medici, ci și între înșiși consumatorii de droguri. Toată lumea o tratează diferit. Dar acele persoane care sînt adepții terapiei în sine, care urmează toate recomandările medicului, înving cu succes dependența în sine și ies din această problemă. Cei care inventează ceva personal, îl folosesc incorect, atunci ar putea să nu reușească să scape de dependență", a subliniat el.

 Drogurile sînt rele! Folosirea lor sub orice formă dăunează sănătății și chiar pune viața în pericol.

Videoclipul filmului poate fi vizionat pe canal youtube.com: https://youtu.be/QLVVqxxx5i0

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

droguri , reabilitare , dependenta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
877 locuitori

Dolinnoe este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dolinnoe, Valea Satului și Valea Coloniţei. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 10 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 877 de oameni. Satul Dolinnoe a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.