09 aprilie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 4062
Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 9 aprilie 2021
09 aprilie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 4062

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 9 aprilie 2021

15:40 // Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură PROIECTUL care prevede stabilirea de noi norme generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere. La inițiativa deputatului independent Alexandru Oleinic, a fost modificată Legea privind piața produselor petroliere.

Potrivit autorului, amendamentele propuse sunt orientate spre limitarea abuzurilor din domeniu prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață. Modificările aplicate de către Parlament în iulie 2018, la Legea privind piața produselor petroliere, prin care se lăsa la latitudinea importatorilor și comercianților de produse petroliere stabilirea prețurilor, sunt nejustificate, menționează deputatul.

15:30 // Alte cîteva localități vor beneficia de compensarea diferenței de tarife la energia electrică și la gazele naturale.

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, două proiecte de lege privind modificarea și completarea Legii pentru compensarea diferenței de tarife la energia electrică și la gazele naturale utilizate de locuitorii unor localități din raioanele Dubăsari și Căușeni și ai satului Varnița din raionul Anenii Noi.

15:20 // Parlamentul a aprobat în lectura finală, un proiect ce include introducerea unor interdicții și sancționări pentru deconectarea deliberată a consumatorilor de la rețelele electrice.

Proiectul a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați ai Fracțiunii PSRM.

15:10 // Proiectul de lege pentru modificarea Legii cadastrului bunurilor imobile nr.1543/1998 (art.14, 15, 151 , ș.a.) nr. 508 din 10.12.2020 - aprobat în lectură finală cu votul a 65 de deputați.

14:50 // Un nou proiect pentru abrogarea Legii nr.235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015 (”Legii miliardului”) a fost votat, astăzi, de deputați, în prima lectură.

Potrivit autorilor, proiectul are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat.

14:21 // În timpul luărilor de cuvînd, după ce deputatul PPDA, Alexandru Slusari i-a numit hoți pe unii deputați din Partidul Șor cu o reacție a venit și Denis Ulanov.

”Davă ve-ți continua să mă numiți cu diferite calificative o să vorbesc cu dumneavoastră nu doar pe limbajul juridic dar li pe cel ca între bărbați. Despre ce o să vă spun după pe holul parlamentului”, a declarat Ulanov.

13:35 // Parlamentul examinează ”legea miliardului”, prin care povara furtului miliardului a fost pusă pe umerii populației.

12:20 // La propunerea deputaților PSRM, Parlamentul a creat Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.

Din componența comsiei fac parte nouă deputați din toate fracțiunile parlamentare: Adrian Lebedisnchi (PSRM), Grigore Novac (PSRM), Fiodor Gagauz (PSRM), Alexandru Jizdan (PDM), Vladimir Cebotari(Pro - Moldova), Grigore Repeșciuc (Partidul Șor), Vadim Fotescu (Partidul Șor), Oazu Nantoi (PAS), Vasile Năstase (PPDA).

12: 10 // Se propune ca comisia care urmează să investigheze răpirea judecătorului ucrainean să fie formată din 9 deputați. În calitate de președinte a fost propus Vasile Năstase, vice-președinte - Lebedinschi, iar în calitate de secretar - Novac.

11:50 // Diacov: Eu am o îndoială mare că această comisie va clarifica ceva în acest sens. Să se ducă în comisie și să examineze acolo. Eu sînt categoric împotrivă ca să facem încă o comisie. Eu propun ca în următorul parlament să face o comisie mare care să examineze ce au făcut toate aceste comisii pînă acum.

Declarația a stîrnit hohote de rîs în sală.

Greceanîi: Eu mă bucur domnul Diacov că sînteți optimist în acest sens.

11.35 // Deputații examinează proiectul de lege care prevedere crearea unei comisii parlamentare care ar examina cazul răpirii judecătorului ucrainean.

Candu: Eu nu înțeleg de ce pînă la ora actuală șeful SIS-ului nu și-a dat demisia după acest caz. Dacă nu știa asta înseamnă că cineva i-a scuipat în față, dar dacă știa de ce nu iese să spună.

Batrîncea: Eu cred că noi cu toții înțelegem. Există dreptul internațional, scoaterea omului în portbagaj trebuie tratată ca atare.

Popșoi: Ministrul Voicu nu v-a raportat ce s-a întîmplat? Domnul Corduneanu, care a fost investigat pentru 7 aprilie acum e șef la poliția de frontieră,. el nu va raportat de ce a ținut frontiera deschisă. Dar fățărnicia și standardele duble de care dați dovadă nu vă face față.

Furculiță: Nu înțeleg agitația, pentru că este vorba de o comisie în care vor fi prezenți reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare.

Nantoi: Pe lumea asta sînt popoare unde există tradiția de răpire a mireselor. În RM există tradiția de răpire a cetățenilor. dacă noi cu adevărat dorim să fim responsabili eu consider că nu trebuie să ne axăm doar pe cazul Ceaus, dar întradevăr să vedem care este situația generală cu situația siguranței cetățenilor RM. Haideți să extindem formatul acestei comisie.

11:28 // Slusari a declarat că în prezent la cariera Micăuți se extrage ilegal piatră, deși pe 23 februarie a fost o dispoziție a ministerului să fie stopate lucrările.

”Noi solicităm ca Minsitrul Agriculturii să intervină. Noi nu vrem să facem show pe acest subiect. Repet, cîteva luni se încalcă flagrant legislația”, a declarat Slusari.

Greceanîi: Ministrul agriculturii a auzit propunerea dumneavoastră și așteptăm să se auto-sesizeze.

11: 25 // Proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală nr. 523 din 18.12.2020, aprobat în lectura a doua cu votul a 72 de deputați.

11:03 // Cu votul majorității deputații au adoptat ordinea de zi. A fost anunțată o pauză de 15 min.

10:18 // Subiectul vaccinării deputaților a stîrnit discuții în plenul Parlamentului. PSRM a reiterat faptul că deputații nu trebui incluși în lista de persoane cu prioritate pentru imunizare contra COVID-19. În context, deputatul democrat, Dumitru Diacov a stîrnit zîmbetul în sală după ce a declarat:

”Noi mai bine nu furam miliardul și îi îndreptam acum la medicină. Dar dacă e vorba de deputați, atunci să se vaccineze cei care au bolit, dar ceilalți să aștepte.”, a declarat Diacov.

La rîndul său, deputatul Platformei DA a declarat că nici un deputat din formațiunea care face parte nu s-a adresat pentru vaccinare.

”Vă rog să terminați tot acest PR ieftin. Noi facem corect, nu facem populism, niciodată nu vom încălca legea și nu o să facem PR din tragedia prin care trece RM”, a declarat Slusari.

Ruxanda Glavan a menționat că nu este nevoie să se facă populism pe marginea subiectului vaccinării antiCovid.

”Am primit și eu acel mesaj, secretariatul vrea să facă o planificare și nicidecum nu vrea să facă o vaccinare. Îndemn pe toți cei care sînt peste 60 de ani cu comorbidități să se adreseze medicului de familie și să fie incluși în listele de așteptare.”, a menționat Glavan.

10:10 // Ședința Parlamentului a început cu un minut de reculegere în memoria medicilor care au murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19. În plenul executivului sînt prezenți 92 de deputați.

Cuvinte cheie:

parlament , sedinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
113 locuitori

Șmalena este un sat din cadrul comunei Andreevca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Rîbnița și la 117 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Șmalena a fost înființat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.