|
După mai bine de 8 ani și mai multe amînări, CSJ a pus punct final în dosarul „Pădurea Domnească”
La mai bine de 8 ani de la vînătoarea din Pădurea Domnească și mai multe amînări, trei fiind doar în ultima lună, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au pus punct final dosarului.
Astfel, potrivit deciziei CSJ, Gheorghe Crețu rămîne a fi singurul inculpat vinovat de moartea lui Sorin Paciu, tînărul care și-a pierdut viața în urma partidei de vînătoare din 2012.
La 30 martie, în lipsa părților, magistrații CSJ au respins recursurile declarate de procuror, de avocatul familiei Paciu și avocatul inclupatului Gheorghe Crețu. Totodată, potrivit deciziei CSJ, magistrații au admis recursurile avocaților și au casat parțial decizia în privința inculpaților Valeriu Svistun și Denis Irimciuc, iar în latura civilă a fost pronunțată o hotărîre nouă.
Decizia motivată urmează să fie pronunțată de către magistrații Curții Supreme de Justiție la 29 aprilie curent.
Dosarul „Pădurea Domnească"
Din probele cercetate anterior s-ar fi constatat că anume în urma împușcăturilor produse de Crețu Gheorghe a fost rănit mortal Sorin Paciu. Totodată, glontele extras din corpul victimei în rezultatul intervenţiei chirurgicale s-a constatat că are aceeaşi componenţă chimică cu gloanţele extrase din cartuşul ridicat de la Creţu.
Astfel, magistrații l-au recunoscut vinovat pe Crețu în comiterea infracțiunii „lipsirea de viață din imprudență, însă procesul penal împotriva acestuia este încetat din motivul expirării termenului prescripției tragerii la răspundere penală". Totodată, judecătorii au decis să înceteze procesul penal împotriva lui Crețu și pentru vînat ilegal, deoarece fapta respectivă constituie contravenție.
Celelalte persoane vizate în dosar, Ion Lupu, fostul director al Moldsilva, Denis Irimciuc, directorul Rezervaţiei Pădurea Domnească, şi Valeriu Svistun, inginer din cadrul Rezervaţiei, au fost achitate pe motiv că nu s-a constatat fapta infracțiunii. Irimciuc și Svistun au fost recunoscuți însă vinovați pentru abuz de serviciu, fiindu-le aplicată o amendă în mărime de 30 de mii de lei, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 3 ani.
Anterior, Curtea de Apel Bălți a admis parțial acțiunea civilă înaintată de părinții și soția lui Sorin Paciu. Astfel, magistrații au dispus încasarea din contul lui Crețu, Irimciuc, Svistun, dar și a Rezervației „Pădurea Domnească", a sumei de aproape 70 de mii pentru compensarea cheltuielilor de înmormîntare ale lui Sorin Paciu, precum și 125 mii de lei pentru cheltuieli de judecată. Totodată, aceștia vor mai trebui să achite cîte 1 500 de lei lunar copilului lui Sorin Paciu, începînd cu 25 decembrie 2012, pînă cînd acesta va atinge majoratul, dar și 108 mii lei în formă de plată unică pentru o perioadă de 3 ani pentru părinții lui Sorin Paciu.
Gheorghe Crețu a mai fost obligat de Curtea de Apel Chișinău să achite:
- 250 de mii de lei soției lui Sorin Paciu pentru compensarea prejudiciului moral;
- 300 de mii de lei părinților lui Sorin Paciu cu titlu de compensarea a prejudiciului moral;
Denis Irimciuc și Valeriu Svistun vor achita:
- Cîte 100 de mii de lei soției lui Sorin Paciu pentru compensarea prejudiciului moral;
- Cîte 100 de mii de lei părinților lui Sorin Paciu.
Instanța a mai dispus încasarea din contul Rezervației Naturale Pădurea Domnească:
- 100 de mii de lei în beneficiul soției lui Sorin Paciu, cu titlu de compensare a prejudiciului moral;
- 100 de mii de lei în beneficiul părinților lui Sorin Paciu.
La 23 decembrie 2012, Sorin Paciu, un tînăr de 34 de ani, a fost rănit mortal la o partidă de vînătoare la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova, Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău (CAC), Gheorghe Creţu, vicepreşedintele aceleiaşi instanţe, sau Ion Lupu, directorul Agenţiei Moldsilva.
Toţi oficialii prezenţi la vînătoare au tăinuit crima. După ce ea a devenit publică, în ajunul Crăciunului pe stil vechi, în urma unor declaraţii făcute de Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, oamenii legii au declarat că „lucrează la caz".
Sorin Paciu a fost proprietarul unei cariere de piatră din raionul Glodeni. El gestiona şi alte afaceri în mun. Chişinău. Sorin era căsătorit şi avea o fetiţă de tei ani. La alegerile parlamentare din 25 februarie 2001, el a candidat pe lista electorală a Blocului electoral „Alianţa Juriştilor şi Economiştilor", alături de Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 63 locuitori
Socolovca este un sat din cadrul comunei Rotari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 150 km de Chișinău. Populaţia satului Socolovca alcătuia 63 de oameni în anul 2004. Satul Socolovca a fost înființat în anul 1925.
Comentarii
(0)