28 martie 2021, 12:30 Realitatea moldovenească views 3604
Ce ar trebui de făcut în cazul în care învățătorul îl hărțuiește pe elev
28 martie 2021, 12:30 Realitatea moldovenească views 3604

Ce ar trebui de făcut în cazul în care învățătorul îl hărțuiește pe elev

Dacă învățătorul din careva motive s-a înfuriat pe elev și îl hărțuiește în sens direct, în astfel de cazuri, pe părinții i-ar putea ajuta o serie de sfaturi universale care au fost formulate pentru portalul Noi.md de către psihologul Marina Roșca.

"Pentru început, trebuie să vorbiți calm cu învățătorul însuși, pentru a-i auzi punctul de vedere asupra situației, poate că el are anumite pretenții față de elev. Trebuie să încercați să discutați problema cu adolescentul însuși, să-i explicați cum trebuie să se comporte (dacă a avut un comportament neadecvat în timpul lecției) Dar de fiecare dată trebuie să-i arătați copilului Dvs. că părinții îl susțin, dar nu să-l certați sau chiar să-l pedepsiți de față cu toți ceilalți", sfătuiește psihologul.

Potrivit specialistei, dacă discuția cu pedagogul a eșuat, iar învățătorul agresează copilul în continuare, trebuie să apelați la ajutorul directorului instituției. Nu a ajutat administrația – mergeți mai departe, la avocatul poporului pentru drepturile copilului. Dacă învățătorul-agresor i-a pricinuit adolescentului o traumă psihologică, trebuie să apelați la ajutorul psihologului.

Ei, și o recomandare a psihologului pentru cazurile cele mai extreme: dacă problema nu a fost soluționată în școală și pedagogul continuă să hărțuiască copilul, nu vă fie frică să schimbați școala.

Marina Roșca a menționat că dacă instituțiile școlare tac sau închid ochii la cazurile de hărțuire, părinții trebuie mereu să se intereseze de reușita, comportamentul și viața copilului în școală, iar în caz de necesitate – să-i vină în ajutor. Psihologii recomandă părinților să atragă atenție copiilor, să vorbească cu ei, să discute treburile școlare. E bine să se discute, să fie clar ce îl neliniștește pe copil, dacă acesta cere să fie lăsat acasă, refuză să meargă la școală.

"Cauze pot fi mai multe, spune psihologul școlar Marina Roșca. Spre exemplu, pot exista probleme la o anumită disciplină. Este important să clarificați ce anume îl neliniștește pe copil – el nu înțelege obiectul în sine, maniera de predare sau atitudinea învățătorului. Poate, pentru că pedagogul îl presează cu autoritatea sa, copilul Dvs. nu mai crede în forțele proprii. Dar există familii, în care părinții au relații de încredere cu copiii lor, de aceea copilul însuși se poate jelui că învățătorul îi otrăvește viața în școală", a subliniat psihologul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

profesor , scoala , copii , psihologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2226 locuitori

Baurci-Moldoveni este un sat şi comună din raionul Cahul. Baurci-Moldoveni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cahul și la 159 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2226 de oameni. Satul Baurci-Moldoveni a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.