27 martie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 3154
În această noapte Moldova trece la ora de vară
27 martie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 3154

În această noapte Moldova trece la ora de vară

Acele ceasornicului vor fi schimbate în această noapte (sîmbătă spre duminică) cu o oră înainte, întrucît Republica Moldova trece la ora de vară, transmite IPN.

Pentru prima dată orarul de vară a fost introdus pe teritoriul între Prut şi Nistru în anul 1931, cînd Basarabia a fost parte a Romîniei. După o pauză de cca 40 de ani, Republica Moldova, împreună cu toate celelalte state din fosta URSS, a trecut din nou la ora de vară, la mijlocul anilor '90.

Pe parcursul anilor, au parvenit propuneri de a renunța la această practică, fiind invocate unele prejudicii aduse sănătății, în special persoanelor în etate și celor care suferă de boli cronice. Potrivit specialiștilor, din punct de vedere psihologic, nu există un pericol deosebit, însă apare totuși o reacție moderată de stres ca la orice factor de schimbare.

În februarie anul curent, Parlamentul European a votat pentru eliminarea practicii de schimbare a orei. Parlamentarii europeni au cerut Comisiei Europene să facă o evaluare detaliată a directivei care prevede schimbarea orei și să propună un plan de revizuire a acesteia, dacă se va constata că este oportun. O decizie definitivă nu a fost deocamdată luată.

Prima țară care a adoptat ora de vară a fost Germania, în 1916, aceasta fiind urmată de Marea Britanie, Belgia și Danemarca.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Ceas , timp , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
2930 locuitori

Răscăieţi este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răscăieţi și Răscăieţii Noi. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ștefan Vodă și la 111 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2930 de oameni. Satul Răscăieţi a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.