18 martie 2021, 14:30 Realitatea moldovenească views 2175
Producerea asfaltului în Moldova trebuie efectuată după normele europene
18 martie 2021, 14:30 Realitatea moldovenească views 2175

Producerea asfaltului în Moldova trebuie efectuată după normele europene

Începînd cu 1 ianuarie 2021, în Moldova, companiile de construcţie a drumurilor sînt obligate să producă, să solicite şi să furnizeze materiale de construcţie care îndeplinesc standardele EN europene.

În acest sens, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a emis o declaraţie privind aplicarea standardelor EN la producerea mixturilor asfaltice executate la cald pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor publice, transmite noi.md.

Astfel, MEI menționează că în conformitate cu obligaţiile care decurg din Acordul de asociere Moldova-UE, în ţară, în 2016, a fost implementat un cadru de reglementare în domeniul producerii şi vînzării materialelor de construcţie pentru a fi ajustat la legislaţia Uniunii Europene. Pentru a asigura o trecere treptată la noile cerinţe, a fost stabilită o perioadă de tranziţie de 4 ani şi 4 luni.

Pe durata perioadei de tranziție, au fost organizate 8 instruiri și campanii de informare pentru agenţii economici din domeniul construcţiilor în cadrul proiectelor "Implementarea şi aplicarea Eurocodurilor în Republica Moldova" şi proiectului "Suport pentru cadrul infrastructurii calităţii în contextul DCFTA", se arată într-un comunicat.

Actualmente, 5 organisme de certificare și 20 de laboratoare de încercări sînt acreditate în domeniul materialelor de construcții la cerințele standardelor europene.

 

În context, MEI subliniază că "în cazul inițierii unor lucrărilor / cercetării în construcţii, indiferent de statutul iniţiatorului proiectului, trebuie să urmeze pregătirea specialiştilor certificaţi, care vor avea dreptul să efectueze proiectarea, gestionarea şi verificarea lucrărilor de construcţii, încercări de laborator, control intern al calității şi gestionarea fondului construit".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

drum , reparația drumurilor , standarde

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
1913 locuitori

Drăguşenii Noi este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horodca și Dragușenii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1913 oameni. Satul Drăguşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.