17 martie 2021, 16:25 Realitatea moldovenească views 1943
Mariana Durleșteanu a fost supusă unei presiuni colosale
17 martie 2021, 16:25 Realitatea moldovenească views 1943

Mariana Durleșteanu a fost supusă unei presiuni colosale

Potrivit unuia dintre deputații PSRM, care a dorit să-și pastreze anonimatul, Mariana Durlesteanu a fost supusă unei presiuni uriașe și, fără să vrea, s-a dovedit a face parte din combinația jucată de Maia Sandu, cu participarea activă a partenerilor străini.

Evident, pentru Maia Sandu a fost inacceptabil să o desemneze pe Mariana Durleșteanu candidată la funcția de prim-ministru. Aceasta ar însemnat o înfrîngere tactică care ar reduce ratingul președintelui și ar pune-o în poziția de președinte neputincios, dar ales de popor.

În același timp, un scenariu foarte riscant pentru Maia Sandu ar fi fost să încalce Constituția și nu desemneze un candidat propus de majoritatea membrilor Parlamentului. În această situație, la sfatul consultanților străini, a fost adoptată tactica retragerii din joc a candidatului desemnat de majoritatea parlamentară.

Mariana Durleșteanu, cu ajutorul influentei „diaspore” și ale prietenilor străini ai PAS, a fost imediat descurajată prin faptul că a fost nominalizată, printre altele, de către fracțiunea partidului Șor, ceea ce este inacceptabil pentru o persoană cu o biografie curată ca cea a fostei ministre al finanțelor și șefei uneia dintre cele mai mari structuri de afaceri din România.

Potrivit www.noi.md, acest argument a fost într-adevăr important pentru candidatul majorității parlamentare. Cu toate acestea, pînă în ultimul moment, acest lucru ar fi fost posibil de depășit, deoarece Durleșteanu nu și-a asumat nicio obligație față de partidul Șor, dar, avînd o experiență și cunoștințe deosebite, a dorit să-și ajute țara în perioada de criză.

Se pare că, în ultimul moment, în joc a întrat „artileria grea”, iar Mariana Durleșteanu a fost foarte „puternic rugată” să-și retragă candidatura la funcția de prim-ministru.


Acest lucru a fost făcut în momentul în care Igor Dodon și Maia Sandu „țineau consultații”, ca imediat după aceste consultări președintele să semneze un decret pregătit anterior cu privire la desemnarea lui Igor Grosu drept candidat la funcția de prim-ministru.

Mișcare puternică, mingea este de partea Parlamentului. Deputații au a alege: fie să voteze guvernul lui Igor Grossu, ceea ce ar fi logic în condițiile pandemiei, fie să meargă la alegeri anticipate.

Ambele opțiuni sînt puțin acceptabile pentru majoritatea deputaților. Rămîne să vedem dezvoltarea ulterioară a evenimentelor. În același timp, conform informațiilor deșinute de NOI.md, Secretariatul Parlamentului nu a primit o declarație oficială de la Mariana Durleșteanu în conformitate cu prevederile legale și legislația Republicii Moldova.

Vasile Balan

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

prim-ministru , candidat , Moldova , criza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2133 locuitori

Pohrebeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şercani, Izvoare și Pohrebeni. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Orhei și la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2133 de oameni. Satul Pohrebeni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.