|
Situația la CFM va fi discutată la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate
Furturile de la Calea Ferată din Moldova au condus la crearea restanțelor salariale la întreprindere. Situația va fi discutată la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate, la care va fi invitată și conducerea întreprinderii, a declarat Andrei Spînu, secretar general al Aparatului președintelui țării, care a ieșit astăzi, 4 martie, în fața feroviarilor protestatari, transmite IPN.
Andrei Spînu și-a exprimat regretul că instituțiile statului nu și-au îndeplinit obligațiile de serviciu și nu au soluționat problemele de la CFM, chiar dacă la întreprindere au fost sesizate mai multe acte de corupție. Pîrghiile de rezolvare a situației privind restanțele salariale la CFM sunt la Guvern, la Ministerul Economiei și Infrastructurii, iar problema urmează a fi discutată și cu premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, a mai spus secretar general al Aparatului președintelui.
Președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, care a participat la protest, a menționat că restanțele salariale la CFM se cifrează la peste 100 mln lei, iar o bună parte a angajaților nu și-au primit lefurile pentru ultimele patru luni. Din cauza datoriilor la salarii, dar și pentru faptul că lefurile nu au fost majorate, în ultimii șase ani au depus cerere de eliberare din funcție 5 mii de oameni, care au lucrat la CFM.
Ion Zaporojan mai spune că, din iulie 2020, angajatorul nu transferă pe conturile sindicatelor nici cotizații sindicale, iar în lipsa acestor mijloace bănești, sindicatele nu pot acorda ajutoare salariaților de la CFM. Liderul sindical susține că a depus cerere de chemare în instanța de judecată a administrației CFM. Datoriile angajatorului la plata cotizațiilor sindicale alcătuiesc la moment 2 mln lei. Potrivit lui Zaporojan, directorul CFM nici nu vrea să discute cu oamenii.
Solicitat de IPN, Adrian Onceanu, directorul CFM, nu a răspuns la telefon.
Reprezentanți ai salariaților de la CFM au protestat astăzi în fața Parlamentului și Președinției, cerînd achitarea restanțelor salariale, dar și demisia conducerii întreprinderii și transferarea cotizațiilor sindicale pe conturile sindicatelor. Printre revendicări este și majorarea salariilor. În prezent la CFM activează circa 7000 de salariați, iar leafa medie la întreprindere este de 4 000 de lei.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1580
- Populația:
- 509 locuitori
Bogdăneşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Grimeşti, Bezeda și Bogdăneşti. Satul Bogdăneşti este situat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni, la 27 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 250 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 509 oameni. Satul Bogdăneşti din ţinutul Hotin este atestat documentar între anii 1580-1581.
Comentarii
(0)