20 februarie 2021, 11:30 Realitatea moldovenească views 4918
Londra a hotărît să transfere din fondurile reținute de pe conturile fiului lui Filat, în beneficiul cetățenilor R. Moldova
20 februarie 2021, 11:30 Realitatea moldovenească views 4918

Londra a hotărît să transfere din fondurile reținute de pe conturile fiului lui Filat, în beneficiul cetățenilor R. Moldova

Autoritățile de la Londra au decis să transfere suma de 456,068 de lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către cetățeanul Republicii Moldova, Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat.

Returnarea sumei menționate, în conformitate cu prevederile Convenției ONU împotriva corupției va fi realizată către autoritățile relevante ale Republicii Moldova, pentru proiectele în beneficiul cetățenilor. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul britanic Steven Fisher, care a avut o întîlnire cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Aureliu Ciocoi a salutat decizia autorităților britanice, fiind convenită discutarea între instituțiile relevante competente despre mecanismul exact prin care aceste fonduri să fie transferate în țara noastră, transmite tv8.md.

Premierul interimar și ambasadorul britanic, Steven Fisher, au discutat la MAEIE agenda de cooperare bilaterală și modalitățile de intensificare a contactelor politice în contextul platformei de Dialog Politic şi Strategic de nivel înalt, constituit urmare a semnării la sfîrșitul anului trecut a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerţ și Cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Totodată, în timpul discuțiilor, șeful diplomației moldovene a menționat caracterul avansat, de parteneriat strategic al relației bilaterale, care urmează a fi punctual consolidat prin diversificarea inițiativelor economice şi comerciale. Concomitent, diplomații s-au referit la necesitatea desfășurării pe parcursului anului curent a consultărilor politice între ministerele de externe ale ambelor țări.

Amintim că în 2019, magistrații Southwark Crown Crown, una din instanțele de judecată din Londra, au respins apelul lui Luca Filat, fiul fostului premier al țării, Vlad Filat, prin care a atacat decizia Curții Magistraților de a-i îngheța trei conturi de aproape jumătate de milion de lire sterline.

Ordinele prin care s-a dispus să fie înghețate trei conturi deținute de Vlad Luca Filat au fost emise în mai 2018, după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vlad Filat, fostul prim-ministru al Moldovei.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările HSBC au arătat că conturile și cheltuielile de viață ale acestuia au fost finanțate de companii din alte țări, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate și în rețeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile.

După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Luca Filat a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume impunătoare de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 000 de lire sterline cumpărat de la o reprezentanță Mayfair.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vlad Filat , Londra , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1979
Populația:
1011 locuitori

Mălăieştii Noi este un sat din cadrul comunei Bălăbăneşti, raionul Criuleni. Satul are o suprafaţă de circa 0.42 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.20 km. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Criuleni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 oameni. Satul Mălăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1979.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.