19 februarie 2021, 15:00 Realitatea moldovenească views 4070
Opinie: Este criminal să dai în chirie sanatoriile moldovenești din Ucraina pentru 35 de ani
19 februarie 2021, 15:00 Realitatea moldovenească views 4070

Opinie: Este criminal să dai în chirie sanatoriile moldovenești din Ucraina pentru 35 de ani

Nu este corect să dai în arendă pe o perioadă îndelungată, de 35 de ani, sanatoriile, profilactoriile, bazele de odihnă și alte proprietăți care aparțin Moldovei, amplasate pe teritoriul Ucrainei, ținînd cont de situația dificilă din țara vecină, de divergențele în legile celor două țări și de dorința unor persoane juridice și fizice de a "cîștiga" și de a face o pradă ușoară din activele moldovenești, pe care autoritățile moldovenești nu le administrează acum la nivel central, la cel mai înalt nivel, ca în perioada sovietică, transmite Noi.md.

Această opinie pentru portalul Noi.md a fost exprimată de fostul director al Întreprinderii de stat "Medisan", Alexandru Bunescu, comentînd informația precum că baza de odihnă "Parus" din Sergheevka, care aparține Moldovei, a fost dată în chirie pe un termen de 35 de ani pentru o sumă anuală de 200 de mii de hrivne. Aceste și alte informații importante au fost anunțate în cadrul audierilor parlamentare, care au avut loc zilele acestea, cu privire la proprietatea țării noastre în Ucraina.

Alexandru Bunescu a menționat că, în ceea ce privește adecvarea prețului de dare în arendă a acestui obiect, nu poate spune nimic acum, deoarece pentru o evaluare obiectivă trebuie de studiat activitatea financiară și administrativă a bazei de odihnă. Prețul chiriei depinde de numărul de paturi, localizarea geografică a obiectului, posibilitatea acestui obiect de a lucra pe parcursul întregului an sau sezonier, chiria terenurilor etc.
"Numai după o evaluare cuprinzătoare a acestor aspecte, o analiză economică aprofundată din partea specialiștilor, vom putea înțelege dacă plata pentru chirie a fost stabilită adecvat sau nu", a spus el.

În același timp, Alexandru Bunescu a numit drept cea mai importantă problemă faptul că întreprinderea de stat "Urban Proiect" care a creat întreprinderea-fiică pe teritoriul Ucrainei, nu are nici un acces la Baza de odihnă "Parus" din Sergheevka Mai mult decît atît, a fost semnat un contract cu privire la transmiterea acesteia în arendă pe 35 de ani, și asta în ciuda faptului că această întreprindere de stat este fondatoarea acestei baze de odihnă.

"Aceasta este una dintre principalele probleme, cu care, în general, s-ar putea confrunta foarte multe întreprinderi aflate pe teritoriul Ucrainei și care sînt proprietate a Moldovei", a menționat el.

Expertul a subliniat că ar trebui de ținut cont de faptul că situația din Ucraina este complicată, instabilă și, în acest sens, nu trebuie de încheiat contracte de închiriere pentru o perioadă de 35 de ani.

"Ele trebuie încheiate pentru maximum un an cu drept de prelungire în viitor", a subliniat Alexandru Bunescu.

El a atras atenția asupra faptului că legile în vigoare din Ucraina nu se aseamănă întotdeauna cu cele moldovenești, iar rezolvarea problemelor juridice și financiare poate fi foarte diferită, ceea ce va complica situația în apărarea intereselor Moldovei.

"Decît să rămînem prinși în plasa neștiinței, fapt de care ar putea beneficia chiriașii rău-intenționați, de exemplu, mai bine ar fi să încheiem contracte de închiriere a proprietății doar pentru un an cu dreptul de a le prelungi", a spus expertul.

Potrivit lui, în caz contrar, într-o perioadă atît de lungă, aceste obiecte pot fi expuse unui risc mare de confiscări ilegale, vînzări și revînzări ilegale, în detrimentul proprietății Republicii Moldova și a bugetului țării.

Alexandru Bunescu a atras atenția asupra faptului că întreprinderea de stat, care se află în Moldova și este fondatoarea bazei moldovenești de odihnă "Parus" din Ucraina, nu poate ajunge pe teritoriul său după darea în arendă.
"Acest lucru se întîmplă din cauza că contractul de arendă a fost încheiat imediat pe o perioadă de 35 de ani. Și acum va trebui fie să contestăm legal acest contract și să-l modificăm, fie să implicăm Ministerul Justiției și MAEIE al Moldovei pentru ca mai întîi să ajungem în acest sanatoriu și să începem să înțelegem în ce stare se află și ce se întîmplă acolo", a subliniat el.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ucraina , sanatorii , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
13 locuitori

Podul Lung este un sat din comuna Sipoteni, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 13 oameni. Satul Podul Lung a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.