09 februarie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2177
Iniţiativă abandonată. Babybox-ul de la Institutul Mamei și Copilului, inutil
09 februarie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2177

Iniţiativă abandonată. Babybox-ul de la Institutul Mamei și Copilului, inutil

Singurul Babybox din Moldova amplasat la Institutul Mamei și Copilului, care ar putea oferi o şansă la viață bebelușilor abandonaţi, nu funcționează.

Administrația spitalului susține că dispozitivul pentru bebeluși a fost instalat în 2013, iar de atunci nu a fost utilizat niciodată. Ei spun că proiectul nu poate fi implementat deoarece legea nu reglementează funcţionarea acestor babybox-uri.

Alina-Violeta Toporovschi a avut ideea instalării babybox-ul de la Institutul Mamei și Copilului. Ea spune că proiectul nu a fost susținut de autorități.

"Eu am lansat o petiție online, după aceasta la Parlament a fost înregistrat un proiect de schimbări în legislație, care ar permite funcționarea baby box-urilor. După a doua citire, acest proiect a fost respins și a anulat inițiativa. În acești opt ani, noi avem în jur la 20 de cazuri pe an.", a spus locuitoarea orașului Chișinău, Alina-Violeta Toporovschi.

Tânăra spune că pe viitor își dorește să pornească un nou proiect, în acest sens.

Reprezentanții instituției spun că în tot acest timp nicio mamă nu a apelat la acest serviciu.

"Acuma nu funcționează, încăperea are altă destinație acum.
- Dar ce destinație are acum?
- Adică... este echipamentul acela, dar pe lângă echipamentele existente de atunci, mai sunt și alte lucruri.
- Depozit?
- Este ca o încăpere din cadrul secției care este folosită totuși.", a spus purtătorul de cuvânt al Institului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu.

Proiectul babybox funcţionează în 14 țări. Dispozitivul are un senzor de mişcare şi declanşează o alarmă atunci când un bebeluş este lăsat în cutie.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
539 locuitori

Buzduganii de Jos este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 539 de oameni. Satul Buzduganii de Jos a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.