03 februarie 2021, 15:00 Realitatea moldovenească views 2774
Cum vom trăi: conform Constituției și legii sau conform acordurilor?
03 februarie 2021, 15:00 Realitatea moldovenească views 2774

Cum vom trăi: conform Constituției și legii sau conform acordurilor?

Acorduri similare cu cel semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Congresului autorităților locale (CALM), Tatiana Badan, pentru construirea și dezvoltarea relațiilor de parteneriat, nu au nimic de-a face cu principiile de guvernare, potrivit cărora rolul și locul fiecărui organ al puterii este definit de Constituție și de legislație, iar cooperarea și interacțiunea trebuie să aibă loc fără nici un fel de acorduri suplimentare.

De această părere este expertul independent, fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Moldovei, Alexandr Muravschi, transmite Noi.md.

"Stimați conducători și pur și simplu membri ai CALM. Cu mulți dintre voi ne cunoaștem foarte bine și am colaborat fructuos. Știu cît de mult ați făcut și faceți pentru consolidarea organelor administrației publice locale, îmbunătățirea eficienței lor de lucru, consolidarea autonomiei lor și extinderea competențelor cu scopul reacționării și mai operative și eficiente la necesitățile cetățenilor. Autoritățile administrației publice locale reprezintă prima frontieră a puterii cu care se confruntă cetățeanul în viața și activitatea sa de zi cu zi. De aceea, înțeleg foarte bine dorința dvs. de a avea și de a consolida cooperarea fructuoasă cu toate ramurile puterii. Cu toate acestea, CALM, așa cum am discutat de mai multe ori cu dvs., nu este un ONG obișnuit, ci de asemenea o parte a piramidei puterii statului. Este, de asemenea, un reprezentant al structurilor puterii, doar de un alt nivel", a scris Alexandr Muravschi. Potrivit lui, anume din această cauză el nu poate împărtăși entuziasmul CALM cu privire la semnarea acordului de cooperare cu președintele.

"Astfel de acorduri nu au nimic în comun cu principiile administrației publice, potrivit cărora rolul și locul fiecărei autorități este determinat de Constituție și legislație. Iar cooperarea și interacțiunea lor trebuie să aibă loc fără acorduri suplimentare. Mai mult decît atît, președintele a semnat deja un acord, și anume, a depus jurămîntul și a jurat să slujească întregului popor, respectînd cu sfințenie Constituția și legile țării. Și acest jurămînt este acordul președintelui cu toate organizațiile și cu întreg poporul", a menționat fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei.

"Sau vreți o atitudine oarecum specială față de dvs.? Pe ce bază? Atunci haideți să organizăm mîine semnarea unui acord între președinte și Federația Națională a Sindicatelor. Căci interesele muncitorilor sînt mai presus de toate, chiar și de interesele CALM. Dar cum rămîne cu patronatele? Președintele ar trebui să semneze un acord și cu ei, pentru că este vorba despre business care oferă oamenilor bani și achită impozite. Și apoi, dacă va începe să semneze acorduri, atunci președintele va trebui să semneze și cu Parlamentul și cu Guvernul. (...) Dar cine nu va putea merge la palat și să semneze un acord, aceia vor fi dezavantajați?

Deci, dragi prieteni de la CALM și alții. Gîndiți-vă cum vom trăi: conform Constituției și legii sau conform acordurilor? Acestea sînt lucruri elementare și să explice acest lucru președintelui trebuia consilierul pe probleme juridice. Dar se vede că ea este doar o persoană bună cu o reputație impecabilă", a spus în concluzie Alexandr Muravschi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Maia Sandu , lege , acord

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1966
Populația:
1659 locuitori

Frunză este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, la hotar cu Ucraina, pe linia de cale ferată Ocniţa-Moghiliov-Podolsk, oraşul Frunză  este situat la o distanţa de 243 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 1659 locuitori. Localitatea a fost întemeiată în anul 1966, cînd lângă fabrica de zahăr încep să se construiască case de locuit, în 1973 obţinînd statutul de localitate de tip orăşenesc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.