|
Va rezista pădurea moldovenească autofinanțării Moldsilva?
Pădurea moldovenească nu va mai rezista autofinanțării Agenției Moldsilva, care permite defrișarea masivă a pădurilor, deoarece cea mai mare parte din veniturile acestei structuri constituie anume veniturile din vînzarea lemnului. Despre acest lucru au declarat experții și ecologiștii, la solicitarea Noi.md.
Ei au amintit că pădurea este temelia unei ecologii bune, și ea oferă un aer bun și curat, precum și este principalul factor care contribuie la completarea rezervelor de apă din țară, oprind evaporare, intrarea rapidă a apei în rîuri (apoi - în mare) și asigurînd acumularea apelor subterane. În același timp, prezența pădurii asigură un flux stabil, pe parcursul anului, al rîurilor, în cazul unui curent lent, precum și acumularea de apă în lacuri și iazuri.
Cu toate acestea, pădurile din Moldova continuă să fie tăiate în volume în creștere, deoarece Agenția Moldsilva se află în regim de autofinanțare, iar veniturile din vînzarea lemnului constituie, potrivit unor date, circa 80% din veniturile Moldsilva sau circa 50 de milioane de lei. În plus, multe păduri sînt tăiate de braconieri cu complicitatea șefilor subdiviziunilor regionale Moldsilva și a pădurarilor.
Ca urmare, din cauza acestei sume nesemnificative, se epuizează resursele de apă ale țării și se deteriorează semnificativ ecologia în general, deoarece apa dispare din fîntîni, se înămolesc rezervoarele de apă.
Se pare că a venit timpul să interzicem în totalitate defrișarea pădurii, să transferăm Agenția Moldsilva la finanțare bugetară și să reorientăm activitatea acestei întreprinderi de stat de la gospodărie silvică la gospodărie cu activitate de recuperare și păstrare a pădurii. Or, prețul viitoarei ecologii a țării este de doar 50,0 milioane de lei.
În curînd Noi.md va pregăti un material detaliat la acest subiect, care va fi publicat în secțiunea "Analitica".
Anterior, președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava, Igor Sîrbu, a declarat că Republica Moldova are nevoie de o strategie națională de protecție a pădurilor, care prevede măsuri mai drastice împotriva tăierii ilegale a pădurilor și a businessului forestier. El a menționat că problema tăierii ilegale a pădurilor în țară există deja de mai mulți ani și, mai ales, ea s-a înrăutățit în ultimii 10 ani, în legătură cu care noi încă mult timp vom simți consecințele grave ale acestor abuzuri.
Președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava a propus înăsprirea pedepsei pentru defrișările ilegale și sporirea controlului asupra instituțiilor responsabile de gestionarea fondului forestier.
Toate aceste măsuri ar putea fi întreprinse în cadrul Strategiei naționale de protecție a fondului forestier la nivel de stat, unde să fie implicate toate organele competente din domeniu. O altă măsură ar putea fi determinarea terenurilor agricole degradate și potențial contaminate, a zonelor defrișate de pe care a fost tăiată pădurea. În opinia lui Igor Sîrbu, este nevoie de un program național de împădurire în masă a tuturor terenurilor posibile din această categorie.
"Un astfel de proiect a fost inițiat în 2020. Doar în capitală, la inițiativa primarului au fost plantați 100 de mii de copaci în diferite sectoare ale orașului", a constatat Igor Sîrbu.
Însă, primul lucru pe care trebuie să-l facem la ajustarea imediată a bugetului de stat este interzicerea totală a defrișărilor și transferarea întreprinderii Moldsilva la finanțare bugetară.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1846
- Populația:
- 3523 locuitori
Elizaveta este un sat şi comună aflat în subordinea administrativă a municipiului Bălţi. Elizaveta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de municipiul Bălți și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3523 locuitori. Satul Elizaveta a fost menționat documentar în anul 1846.
Comentarii
(0)