|
Declarațiile lui Cavcaliuc privind dubla cetățenie, condamnate: "O expunere nechibzuită"
Liderul Mișcării de Tineret "Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu, dezaprobă declarațiile fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, care a spus că nu vede nimic condamnabil în deținerea dublei cetățenii de către demnitari de stat.
Activistul se arată convins că persoanele cu demnitate publică, dar și alte categorii de funcționari publici nu trebuie să aibă dreptul la dubla cetățenie - sau ocupi o funcție și renunți la cetățenie străină, sau rămîi cetățean dublu dar fără funcție, spune el.
Dumitru Roibu a invocat exemplul altor state în care este interzis să deții dublă cetățenie.
"Sînt în total dezacord atît pe latura politico-juridică, cît și pe latura morală cu expunerea poate nechibzuită a domnului Cavcaliuc referitor la politicienii cu dubla cetățenie. Atunci cînd un funcționar dă mai multe jurăminte, care prin definiție se contrazic deoarece orice stat are interese distincte de altele și care adesea sînt în contradicție, această persoană este nu le poate îndeplini în egală măsură. Un președinte de țară cu cetățenie rusă sau română – interesele cui le va servi, și ce pretenții putem avea noi ca și cetățeni, dacă dînsul a dat jurămînt conștient altui stat, pe ce să ne supărăm dacă ne submină sau trădează țara?
Majoritatea statelor interzic dubla cetățenie pentru cei ce ocupă funcții precum deputat, ministru, președinte, etc. Australia de exemplu, în art.44 al Constituției prevede clar că „orice persoană care prezintă adeziune sau cetățenia altei țări, nu poate fi aleasă în funcție de deputat. Același exemplu este și în Rusia, unde președintele nu poate avea cetățenie dublă. Același exemplu îl exercită și majoritatea statelor europene.
Cred că noi ar trebui să avem o lege în sensul dat, unde să includem lista funcțiilor publice, la ocuparea cărora nu poți fi admis dacă ai dubla cetățenie, iar funcții de deputat/ministru/președinte să fie condiționată în general de lipsa unei cetățenii străine în ultimii 10-20 ani. Asta ar fi o soluție pentru politicul moldovenesc și probabil i-ar motiva pe politicieni să jure și să-și dezvolte doar țara lor, de care-și vor lega viitorul, nu să stea în două luntri", a comentat activistul civic.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1525
- Populaţia:
- 4184
Căinari este un oraş în raionul Căuşeni, Republica Moldova. Amplasat în partea centrală a republicii, oraşul Căinari este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău, fiind un nod feroviar al Căilor Ferate din Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 4184 oameni. Prima atestare documentară a satului Căinari, datează din anul 1525. Legenda susţine că localitatea a fost întemeiată în apropierea unui mare izvor, deoarece denumirea ei a însemnat la tătarii din Bugeac „izvor mare, clocotitor”.
Comentarii
(0)