28 noiembrie 2012, 15:04 Realitatea moldovenească views 7518
28 noiembrie 2012, 15:04 Realitatea moldovenească views 7518

E. Gorelova: O nouă cacealma politică în relațiile dintre Moldova și UE (2)


Foto: caleaeuropeana.ro

Noi nu vom avea posibilitate să livrăm carne de găină în Europa nici chiar în cea mai îndepărtată perspectivă, dar să distrugem producătorul local este foarte simplu şi Guvernul nostru face tot posibilul pentru aceasta, a specificat luni în dialogul cu corespondentul AŞ Novosti-Moldova Vasile Pascari, director general al Companiei „VISPAS & C”, unul dintre cei mai mari producători de carne de găină din Moldova. 

„Nici o secţie de sacrificare de la fabricile noastre avicole nu va trece inventarierea şi certificarea la organele fitosanitare europene. Noi pur şi simplu nu vom fi în stare să ajungem din urmă tehnologiile şi exigenţele lor. Încă nu demult în Europa se aplica răcirea cu apă a păsărilor după sacrificare. Noi am procurat atunci cel mai modern echipament pentru aceasta. Iar acum ei au hotărît că răcirea cu aer este mai calitativă etc. Aceasta într-adevăr este mai progresiv şi are un şir de avantaje. Iar noi, ce, trebuie să ne ieşim din piele, ca să procurăm tehnologii noi?! Dacă ramura ar fi subvenţionată, aceasta ar fi posibil. Dar subvenţionare nu există. În afară de aceasta, ei mîine vor inventa ceva nou”, - a explicat interlocutorul. 

Specialistul a amintit că în Ucraina vecină guvernul întreprinde tot posibilul, pentru a diminua pe cît e posibil consecinţele grave ale secetei - se plătesc preferinţe nu numai pentru menţinerea şeptelului de vite şi păsări de prăsilă, dar şi a orătăniilor în gospodăriile ţăranilor. În România vecină însă pentru fiecare broiler crescut pînă la condiţiile necesare guvernul plăteşte 50 de cenţi europeni. Exporturile de carne de pasăre sînt stimulate suplimentar. În Moldova însă această ramură, de fapt ca şi altele, nu este deloc subvenţionată. 

„Respingerea de către Guvern a propunerilor noastre de a scuti de plata taxei pe valoarea adăugată importurile de furaje, la fel ca şi propunerea de a interzice provizoriu exporturile de cereale, îl fac necompetititiv pe producătorul local de carne dietetică. Noi deschidem calea pe piaţa noastră cărnii dietetice din Ucraina, România, Brazilia. Prosperă contrabanda”, - este convins expertul. 

Conducătorul consideră că aspiraţia Guvernului nostru de îndeplini cu orice preţ cerinţele emisarilor europeni şi graba în intenţia de a semna Acordul de comerţ profund şi atotcuprinzător cu UE în toamna anului 2013 nu au nici un temei economic şi nu urmăresc interesele statului. Numai componenta politică.

„Se creează impresia că la Ministerul Economiei lucrează numai diletanţi. Dar chiar şi ei trebuie să înţeleagă şi să accepte axioma că este mult mai avantajos pentru stat să producă singur, decît să importe. Încă trebuie să mai ţină minte că în spatele producătorilor locali stau mii şi mii de cetăţeni ai ţării, care au locuri de muncă şi mijloace de existenţă. Astăzi bugetul de stat are un deficit extrem. În condiţiile însă ale actualei politici de stat a conducerii ţării în aspiraţia ei nestăvilită de a intra în voie stăpînilor din Occident este foarte problematică existenţa bugetului în general pe viitor”, - a specificat Pascari.

Cuvinte cheie:

Moldova , export , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
65 locuitori

Caraiman este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 215 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 65 de oameni. Satul Caraiman a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.