|
Examenul de bacalaureat a fost oficial anulat de deputați
Examenele de bacalaureat, care urmau să se petreacă anul acesta, au fost anulate. Pentru asta au votat majoritatea deputaților din Parlament, după prezentarea ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Proiectul nu a trecut însă fără dezbateri, scrie agora.md.
Astfel, diplomele absolvenților vor fi eliberate în baza mediei de note acumulate în ultimii trei ani de liceu. Pe perioada rundei de întrebări-răspunsuri, ministrul Șarov a dat asigurări că diplomele elevilor vor fi recunoscute în procesul de admitere la studii peste hotare.
Mai mult, Șarov a punctat că, în funcție de evoluția pandemiei, va fi decisă data sesiunii următoare.
De menționat că documentul propus deputaților stabilește că diploma nu va fi eliberată restanțierilor, inclusiv din anii precedenți. În acest sens, grupul Pro Moldova a cerut ca și restanțierilor să li se calculeze nota în baza mediei anuale, solicitare care însă nu a fost susținută.
„Din toate soluțiile și scenariile, credem că asta e cea mai oportună", a concluzionat Șarov.
În timpul luărilor de cuvînt, unii deputați au opinat, bunăoară, în favoarea susținerii BAC-ului online. „Dacă sînt 90 de centre de BAC, cred că era posibil de a amplasa cîte 4-5 elevi într-o clasă pentru a susține bacalaureatul", a propus Lilian Carp.
„Abordarea propusă de minister e unica posibilă și unica necesar să fie aprobată. La îndoielile unor colegi raportat la faptul că diplomele de BAC ar putea să nu fie recunoscute, reamintesc că Procesul de la Bologna nu prevede vreun regulament rigid de susținere a bacalaureatului", a spus democrata și fosta ministră a Educației, Monica Babuc. „Vă rog să plecăm de la abordări politice, înțelegînd că în bătaie sînt sorți de oameni tineri care intră în viață", a adăugat deputata.
„Nu ne putem asuma riscul să credem că virusul e în descreștere. Nu putem reveni la viața normală pe care am avut-o pînă în martie. Starea excepțională ne cere și soluții excepționale și luăm decizii pe care poate nu ni le dorim. Imaginați-vă că cei 17.000 de copii susțin examenul și se întorc acasă în familie, de 4-5 ori cîte examene sînt. Așa contaminăm întreaga țară. Cît ține de online - nu sîntem pregătiți ca soft și nici copiii nu sînt pregătiți", a spus socialista Ala Darovanaia.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1552
- Populația:
- 271 locuitori
Rediul de Jos este un sat din cadrul comunei Albineţul Vechi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 271 de oameni. Satul Rediul de Jos a fost menționat documentar în anul 1552.
Comentarii
(0)