14 februarie 2020, 16:00 Realitatea moldovenească views 4738
”Opora Moldova”: Autoritățile trebuie să lupte cu baronii locali care acoperă comerțul ilegal
14 februarie 2020, 16:00 Realitatea moldovenească views 4738

”Opora Moldova”: Autoritățile trebuie să lupte cu baronii locali care acoperă comerțul ilegal

Piața Centrală din capitală, ca și cele peste 30 de piețe din țară, reprezintă un adevărat cancer al sistemului politic. O mostră de corupție, dezorganizare, lipsă de management și viziune, o consideră președintele Asociației obștești pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu "Opora Moldova", Nicolae Pascaru.

Declarația a fost făcută în contextul înlocuirii conducerii Pieței Centrale, după ce Iurie Vasilenco și-a dat demisia.

Potrivit lui Pascaru, modul în care a funcționat această piață în decursul a 30 de ani - a scos în evidență neputința de a construi un comerț competitiv și calitativ.

"În calitatea mea de consilier municipal dar și președinte al asociației neguvernamentale care reprezintă interesele bussinesului mic și mijlociu Opora Moldova consider că avem nevoie de alte piețe moderne, cu sisteme de depozitare de ultimă oră, cu laboratoare corespunzătoare și gratuite pentru agenții economici și maximă transparență în ceea ce privește prețul locului de comercializare și condițiile de acorade. Eliminarea oricăror forme de corupție și promovarea producătorilor autohtoni prin intermediul asociațiilor și cooperativelor. În acest sens rog Guvernul să studieze Hotărîrea din 2010 cu privirea la organinazarea piețelor moderne, inclusiv în raioanele de vamă, avînd la bază un parteneriat public privat", se arată într-o declarație a Asociației.

Activistul civic a propus crearea unei comisii de lucru cu participarea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și inclusiv alte instituții responsabile de dezvoltarea economică, pentru a elabora un concept de piață, pentru a stabili copndițiile și resursele financiare, potențialii investitori. "E greu de crezut că agenții economici, asociațiile de profil sau cooperative, nu ar putea contribui financiar pentru a-și asigura un loc pe piața locală", mai spune el.

Nicolae Pascaru a remarcat că este inoportun ca statul să piardă timp și resurse pentru a lupta împotriva caracatițelor financiare și a ilegalității comise zilnic în piețele din țară. "Mai bine ca toate această energie să fie concentrată pentru elaborarea unui nou concept de piață".

"Lichidarea acestor piețe canceroase ar pune capăt așa-numitor baroni locali care acoperă în toate raioanele țării comerțul ilicit, de contrabandă și aduc prejudicii statului de miliarde de lei anual. Tot aceste piețe dețin și combinate care furnizează alimentație copiilor la grădinițe, școli, instituții medicale, penitenciare, etc. Măturarea acestor entități economice ar crea posibilitatea de a oferi mai multă transparență în achizițiile publice și promovarea produselor moldovenești", se mai arată în declarație.

"Nu în ultimul rînd dincolo de ambiții politice ar fi cazul ca unele instituții de stat să studieze exemplul magazinelor sociale care cu părere de rău au devenit o armă politică și mecanism de manipulare electorală a cetățenilor", mai precizează președintele "Opora Moldova".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

comert , piata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Populația:
425 locuitori
Prima atestare:

Rusca este un sat din cadrul comunei Lăpușna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Hîncești și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 425 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.