|
Declarație: Maia Sandu a dat benevol puterea
Guvernul Maiei Sandu ar fi avut șanse mai mari să se mențină la putere dacă ar fi fost creat din start corect, cu miniștri inclusiv din partea PSRM, iar Olesea Stamate și-ar fi dat demisia după eșuarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general.
În cadrul emisiunii Puterea a 4-a, fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase a făcut o analiză a evenimentelor întâmplate după detronarea Partidului Democrat, în iunie, și până la căderea Executivului condus de lidera PAS.
„Atunci când întregul Guvern era format din membri ai Blocului ACUM, care era interesul socialiștilor de a-l sprijini? Doar le furnizau voturi fără să participe la actul de guvernare. Aceasta demonstra că este o decizie politică impusă din afară: domnilor, faceți Guvernul cum știți, după care lucrăm mai departe. Ei discutau subiectele sau pe Facebook sau din mers. Nimeni nu era gata să guverneze", a explicat Alexandru Tănase.
Potrivit fostului președinte al CC, Guvernul condus de Maia Sandu nu a fost „o formulă reușită de coabitare a două partide cu doctrine disctincte: „Era clar că este pe câteva luni și avea doar funcția de a-l destitui pe Plahotniuc, nimic mai mult. Socialiștii au spus că ei vor o mică configurare, mesajele au fost, cealaltă parte nu le-a auzit".
Totuși, Cabinetul de Miniștri în frunte cu Maia Sandu ar fi guvernat și acum, dacă nu era „greșeala fostei ministre a Justiției": „Doamna Stamati a ratat și grație acțiunilor pe care le-a făcut, a picat Guvernul. Soluția logică era demiterea ministrului Justiției, instituirea altuia și organizarea unui nou concurs. Ce a făcut doamna Sandu era extrem de riscant. Nu pot înțelege care a fost miza, sau nu a fost niciun calcul, sau a fost ceva atât de complicat ce ne depășește pe toți", a precizat Tănase.
Iar argumentele că Igor Dodon oricum ar fi dat jos Guvernul nu au suport logic, spune sursa citată: „Dodon nu a făcut nimic altceva decât să marcheze, i-au servit mingea la coș".
În opinia fostului președinte al CC, Maia Sandu a dat benevol puterea din mână, iar rezultatul este că acum poate vedea clădirea Guvernului „doar din troleibuz", nu și invers: „Când dai puterea benevol, există un risc - să vezi clădirea Guvernului din troleibuz. Existăm în epoca post-adevărului, unde realitatea e diferită de perceție. Intențiile de reformă anunțate de Guvernul Sandu aș fi vrut să le văd pe hârtie, a fost un singur proiect, demolat de Comisia de la Veneția și de OSCE, și altul care așa și nu a fost inițiat. Câți oameni vor prefera să vadă realitatea și câți vor prefera să trăiască în lumea iluziilor? De asta depinde dacă doamna Sandu va vedea Guvernul din troleibuz sau troleibuzele din Guvern".
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1612
- Populația:
- 446 locuitori
Druţa este un sat din cadrul comunei Pociumbeni, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 446 de oameni. Satul Druța a fost menționat documentar în anul 1612.
Comentarii
(0)