19 octombrie 2012, 11:12 Realitatea moldovenească views 6333
19 octombrie 2012, 11:12 Realitatea moldovenească views 6333

UE i-a permis Moldovei să amăne implementarea Pachetului energetic european


Foto: moldpres.md

Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice (CE) a apreciat pozitiv progresele Republicii Moldova în implementarea tratatului CE şi a acceptat amînarea cu patru ani a implementării Pachetului energetic 3, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei.

La reuniunea, la care a participat şi Comisarul european pentru energie, Ghunter Oetinger, a fost prezentat un raport al secretariatului Comunităţii Energetice privind implementarea Pachetelor energetice 2 şi 3. În cadrul raportului, progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Tratatului comunităţii energetice au fost apreciate pozitiv.

Solicitarea Moldovei de derogare în timp pentru implementarea Pachetului energetic 3 a fost discutată în cadrul examinării raportului de implementare a Tratatului Comunităţii Energetice. Republica Moldova a solicitat suport din partea Părţilor Contractante şi a Comisiei Europene pentru aprobarea Deciziei Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice referitor la derogări în timp pentru transpunerea şi implementarea Directivei 2009/73/CE pentru sectorul de gaze naturale. Derogarea vizează articolul 9 al Directivei, ce prevede separarea activităţilor de transport de cele de furnizare şi distribuţie a gazelor naturale.

Termenul limită solicitat de Republica Moldova este anul 2020. Părţile contractante au susţinut solicitarea oficială a Republicii Moldova, decizia respectivă a Consiliului Ministerial urmînd a fi formalizată în timpul cel mai apropiat, conform procedurilor interne ale CE.

Totodată, Consiliul ministerial a decis crearea unui grup de lucru comun, format din experţi ai Uniunii Europene, Republicii Moldova şi Ucrainei în vederea facilitării implementării pachetului energetic 3 de către aceste ţări.

Comisarul european pentru energie, Ghunter Oetinger, a reiterat, cu această ocazie, suportul Uniunii Europene şi a solicitat ţărilor membre şi Secretariatului Comunităţii Energetice să acorde tot sprijinul necesar Republicii Moldova în consolidarea securităţii sale energetice, cu aprobarea inclusiv a deciziilor relevante în acest sens.

În cadrul reuniunii au fost anunţate priorităţile Comunităţii energetice pentru anul 2013, prezentate de ministrul energiei din Serbia, ţară care va exercita preşedinţia organizaţiei anul viitor. Printre priorităţile anunţate se regăseşte şi lansarea procesului de elaborare a Strategiei sociale a Comunităţii energetice şi implementarea Planului regional de acţiuni, care conţine paşii ce urmează a fi întreprinşi pentru integrarea pieţei energetice sud-est-europene şi consolidarea securităţii energetice, cu accentul pe liniile de interconexiune în asigurarea cu gaze naturale. Delegaţia Republicii Moldova, alături de alte părţi contractante ale Comunităţii energetice, a susţinut aceste priorităţi, întrucît ele coincid cu priorităţile interne ale Moldovei.

La cea de-a zecea Reuniune a Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice, ce a avut loc astăzi la Budva (Montenegro), a participat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

Comunitatea Energetică Europeană este o asociaţie între statele Uniunii Europene şi cele din Europa de Sud-Est, care are ca scop crearea unei pieţe a electricităţii şi gazului pan-europene, ce ar include Uniunea Europeană şi aceste ţări, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

UE , Moldova , energie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
252 locuitori

Spicoasa este un sat din cadrul comunei Burlacu, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Spicoasa a fost înființat în anul 1924 cu denumirea Cuciurgoaia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.