MAE al Rusiei: Dinamica pozitivă conturată în reglementarea transnistreană s-a diminuat
Foto: nnm.ru |
Dinamica pozitivă conturată anterior în reglementarea transnistreană s-a diminuat, a declarat în interviul acordat RIA Novosti Secretarul de Stat Grigorii Karasin, vice-ministru al MAE al Federației Ruse, relatează newsmoldova.ru.
După cum a menţionat diplomatul, în procesul reglementării transnistrene s-au produs anumite progrese.
„După adoptarea deciziei exact cu un an în urmă de a relua activitatea Reuniunii permanente pe problemele politice în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană au avut loc cinci şedinţe oficiale. Totodată, după cum a demonstrat întîlnirea ordinară de la Viena din 12-13 septembrie curent, dinamica pozitivă conturată în reglementare s-a diminuat. La data de astăzi realmente n-a fost soluţionată nici o problemă”, - a specificat el.
Este evident, după cum a indicat diplomatul, că pauza de aproape şase ani în negocieri n-a contribuit la înlăturarea cauzelor, care au provocat contradicţii profunde, dar treptat a consolidat părţile în conflict pe poziţii diametral opuse.
„Multe vor depinde de voinţa politică şi aprecierea echilibrată a situaţiei, înainte de toate, a conducerii Moldovei. Astăzi – după venirea la putere înTransnistria pe cale democratică a noii conduceri – este important de a vedea ce soluţii este dispus să propună Chişinăul. Este nevoie de un compromis bine gîndit şi echilibrat, care urmează să-l identifice părţile în conflict în cadrul negocierilor egale în drepturi în baza principiilor şi precedentelor internaţionale”, - consideră Karasin.
El a specificat că în calitate de garant şi mediator în procesul de reglementare FR este dispusă să acorde sprijin în identificarea acestui compromis, dar determinarea parametrilor lui rămîne la latitudinea părţilor în conflict.
Conflictul transnistrean nu poate fi reglementat mai mult de 20 de ani. Cu puţin înainte de destrămarea URSS, la 2 septembrie 1990, cinci raioane ale Moldovei din stînga Nistrului au proclamat crearea Republicii unionale transnistrene în componenţa URSS, apoi - a Republicii Moldoveneşti Nistrene independente (RMN) cu centrul la Tiraspol. Totodată, oraşul Bender şi cîteva sate limitrofe din dreapta Nistrului s-au pronunţat pentru intrarea în componenţa RMN.
Motivul acestui pas au fost declaraţiile radicalilor naţionalişti de la Chișinău despre retragerea Moldovei din URSS şi posibilitatea aderării ei la România.
Autorităţile Moldovei n-au fost de acord cu această decizie a deputaţilor transnistreni şi au încercat să soluţioneze problema, introducînd trupe în autoproclamata republică. În martie 1992 în Transnistria a început conflictul armat, care a continuat cîteva luni, pînă la mijlocul lunii iulie. Ca rezultat, Chişinăul a pierdut controlul asupra raioanelor din stînga Nistrului şi Transnistria a devenit de fapt un teritoriu independent cu toate atributele statalităţii, inclusiv valuta proprie.
Tiraspolul n-a obţinut recunoaştere internaţională, dar continuă să insiste activ asupra acestui fapt. Moldovei nu-i convine această variantă, ea propune transnistrenilor autonomie largă în componenţa statului unitar. La negocierile pentru reglementarea transnistreană participă Moldova şi Transnistria – părţi în conflict, FR, Ucraina şi OSCE – mediatori, Uniunea Europeană şi SUA – observatori.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1984
- Populația:
- 1441 locuitori
Porumbeni este un sat din cadrul comunei Pașcani, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 32 km de oraşul Criuleni şi la 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1441 de oameni. Satul Porumbeni a fost întemeiat în 1984.
Comentarii
(0)