|
Popovici: Noi vom salva învățămîntul de trei boli principale
Noi trebuie să dezvoltăm învățămîntul și să scăpăm de cele trei boli care caracterizează sistemul de învățămînt din Moldova.
Acest lucru a fost declarat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii de autor a lui Victor Borșevici „Poziția", transmite Noi.md.
El a numit prima boală a educației - reformarea cronică.
"Adică, fiecare nou ministru care vine începe de pe o foaie curată. Asta nu e bine. Trebuie să existe o continuitate, iar în educație în general sînt inacceptabile orice schimbări și modificări cardinale. Mai mult decît atît, acest lucru este periculos dacă sînt prost concepute sau pot duce la un gen de explozie socială. De aceea, nu vor exista schimbări radicale. Vor fi schimbări, dar numai cele care vor duce la îmbunătățirea sistemului. Voi încerca să asimilez tot ce s-a făcut bun pînă acum și să dezvolt tradițiile bune", a spus Corneliu Popovici.
A doua mare boală el a numit-o birocrația sistemului de învățămînt.
„Acum profesorii noștri nu au timp să se pregătească mai bine pentru procesul de învățămînt, să acorde mai multă atenție copiilor, elevilor sau pur și simplu să se odihnească. Profesorii scriu numeroase dări de seamă, rapoarte, completează multe registre de care nimeni nu are nevoie. Sîntem pentru ca procesul de de-birocraționare să se desfășoare rapid, iar atenția profesorului trebuie să fie concentrată asupra copilului, nu a unor rapoarte", a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.
A treia mare boală a educației moldovenești a fost numită politizarea sa.
„Vom face tot posibilul să respectăm legea, care prevede că politica nu are nicio legătură cu procesul de învățămînt. Directorul și profesorii au dreptul să-și expună părerea, să aibă judecăți critice și să aibă simpatiile lor politice, dar acest lucru se referă la timpului lor personal. De aceea, în sălile de ședințe și în clase activitatea politică va fi exclusă. Voi face tot posibilul pentru ca niciodată în viitor copiii noștri să nu fie folosiți de forțele politice în interesul lor. Acest lucru este ilegal, iar noi vom respecta legea", a declarat Corneliu Popovici.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1885
- Populația:
- 237 locuitori
Lupăria este un sat din cadrul comunei Malinovscoe, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 237 de oameni. Satul Lupăria a fost menționat documentar în anul 1885.
Comentarii
(0)