23 noiembrie 2019, 10:30 Realitatea moldovenească views 4402
Popovici: Noi vom salva învățămîntul de trei boli principale
23 noiembrie 2019, 10:30 Realitatea moldovenească views 4402

Popovici: Noi vom salva învățămîntul de trei boli principale

Noi trebuie să dezvoltăm învățămîntul și să scăpăm de cele trei boli care caracterizează sistemul de învățămînt din Moldova.

Acest lucru a fost declarat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii de autor a lui Victor Borșevici „Poziția", transmite Noi.md.

El a numit prima boală a educației - reformarea cronică.

"Adică, fiecare nou ministru care vine începe de pe o foaie curată. Asta nu e bine. Trebuie să existe o continuitate, iar în educație în general sînt inacceptabile orice schimbări și modificări cardinale. Mai mult decît atît, acest lucru este periculos dacă sînt prost concepute sau pot duce la un gen de explozie socială. De aceea, nu vor exista schimbări radicale. Vor fi schimbări, dar numai cele care vor duce la îmbunătățirea sistemului. Voi încerca să asimilez tot ce s-a făcut bun pînă acum și să dezvolt tradițiile bune", a spus Corneliu Popovici.

A doua mare boală el a numit-o birocrația sistemului de învățămînt.

„Acum profesorii noștri nu au timp să se pregătească mai bine pentru procesul de învățămînt, să acorde mai multă atenție copiilor, elevilor sau pur și simplu să se odihnească. Profesorii scriu numeroase dări de seamă, rapoarte, completează multe registre de care nimeni nu are nevoie. Sîntem pentru ca procesul de de-birocraționare să se desfășoare rapid, iar atenția profesorului trebuie să fie concentrată asupra copilului, nu a unor rapoarte", a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

A treia mare boală a educației moldovenești a fost numită politizarea sa.

„Vom face tot posibilul să respectăm legea, care prevede că politica nu are nicio legătură cu procesul de învățămînt. Directorul și profesorii au dreptul să-și expună părerea, să aibă judecăți critice și să aibă simpatiile lor politice, dar acest lucru se referă la timpului lor personal. De aceea, în sălile de ședințe și în clase activitatea politică va fi exclusă. Voi face tot posibilul pentru ca niciodată în viitor copiii noștri să nu fie folosiți de forțele politice în interesul lor. Acest lucru este ilegal, iar noi vom respecta legea", a declarat Corneliu Popovici.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2570 locuitori

Drepcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Drepcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în regiunea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina şi România. Localitatea este situată la o distanță de 35 km de  oraşul Briceni, la 5 km de oraşul Lipcani şi la 270 km de Chișinău. Satul este parcurs de traseul internaţional Odesa – Cernăuţi şi de calea ferată internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2570 de oameni. Satul Drepcăuţi apare ca localitate pe harta ţinutului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.