06 noiembrie 2019, 12:10 Realitatea moldovenească views 4688
Cine beneficiază în urma scandalului în justiție
06 noiembrie 2019, 12:10 Realitatea moldovenească views 4688

Cine beneficiază în urma scandalului în justiție

În Moldova continuă confruntarea în jurul actualei componențe a Consiliului suprem al magistraturii (CSM), membrii căruia au primit un vot de neîncredere, dar refuză să-și părăsească funcțiile.

În același timp nimeni, cu excepția membrilor CSM, nu are îndoieli, că actuala componență a acestui Consiliu trebuie să demisioneze, întrebarea este doar cît de repede o vor face. Majoritatea experților consideră că membrii CSM nu au dreptul să promoveze reforma justiției și să reprezinte corpul judecătoresc. Se menționează că în spatele bătăliilor dintre CSM și slujitorii zeiței Themis se află un grup de judecători, care înainte de schimbarea puterii în țară se considerau de neatins. O parte dintre aceștia ocupă funcții administrative și nu doresc să-și cedeze pozițiile cu una, cu două.

CSM ca pivot pentru presiuni

Consiliul superior al magistraturii este un organ de autoadministrare judiciară – garant al independenței puterii a treia. El joacă un rol-cheie în promovarea judecătorilor, inclusiv în instanțele superioare și funcțiile de conducere din sistem. Din iulie 2019 instituția este decapitată: prin decizia majorității membrilor CSM, Victor Micu a fost înlăturat din funcția de președinte. Interimatul funcției este asigurat de Dorel Mustață.

Se pare că fostul șef al CSM s-a împăcat cu decizia colegilor săi. "Poate că oamenii mă asociază cu puterea precedentă, orice instituție are un conducător și probabil trebuia schimbată imaginea instituției", spune Victor Micu. El declară că nici în primul mandat de președinte, nici în cel de-al doilea el nu a colaborat cu forțele politice aflate la guvernare, iar interacțiunea cu guvernul și parlamentul avea loc "în limitele legii".

În ajun, corpul judecătoresc a fost supus unui val de nemulțumire față de conducerea sistemului judecătoresc. Pe zi ce trecea, tot mai mulți slujitori ai zeiței Themis reclamau presiunea pe care o exercitau asupra lor un șir de politicieni și reprezentanți ai societății civile. Judecătorii au declarat într-un glas că, conducerea le dădea indicații în cazul anumitor dosare, iar refuzul de a lua deciziile ilegale se solda cu intimidări.

Astfel, Ludmila Ouș, fostă judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, a spus că a demisionat deoarece nu a mai putut suporta presiunile de sus, care s-au manifestat îndeosebi în cazul unor dosare de rezonanță. Ulterior, Ouș a figurat într-un dosar penal, care, potrivit ei, a fost unul fabricat. Despre cazurile de intimidare a vorbit și Domnica Manole, fostă judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, și Mihai Murguleț, judecător la judecătoria Chișinău, și alți reprezentanți ai sistemului. Declarațiile lor au fost urmate de reacții corespunzătoare: conducerea judecătoriei sectorului Centru a fost demisă, iar președintele Curții Supreme de Justiție Ion Druță a fost înlăturat din funcție.

Situația în care s-au pomenit unii judecători, care au refuzat să îndeplinească ordinele conducătorilor, a fost folosită pentru intimidarea altor reprezentanți ai corpului judecătoresc. Aceștia declară, că ei nu au unde căuta dreptate, deoarece CSM se transformase într-un organ de presiune asupra judecătorilor. Alte organe ale sistemului judiciar – inspecția judiciară, colegiul de evaluare și cel disciplinar – la fel, se află în subordinea CSM.

În scurt timp după demiterea președintelui CSM, un grup de judecători a insistat pe înlăturarea din funcții a întregii componențe a CSM. Ei au semnat o declarație comună în care au cerut o atitudine respectuoasă și au chemat să fie reformat sistemul judiciar și asigurată independența în activitatea lor. "Toată murdăria care acum se toarnă în adresa sistemului judiciar i ofensează pe cei care își îndeplinesc onest datoria", a declarat judecătoarea din Chișinău, Livia Mitrofan. Judecătorii au cerut ca CSM să-și recunoască eșecul în administrarea sistemului judiciar și asigurarea independenței judecătorilor.

Judecătoarea Victoria Sanduță, în prezent suspendată din funcție, și-a exprimat îndoiala în privința independenței CSM, care nu a făcut publice cazurile de imixtiune în justiție. Din spusele ei, unii conducători amenințau judecătorii, inclusiv pe Sanduță, prin intermediari sau chiar personal. "L-ați demis pe Micu. Mai înainte activitatea acestui om nu vă neliniștea? Nu. Ați fost complici și închideați ochii la abuzurile din sistemul judiciar. Cerem demisia Consiliului Suprem al magistraților", s-a adresat Sanduță către membrii CSM.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

justiție , scandal

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
5094 locuitori

Ghidighici este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Ghidighici este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5094 de oameni. Satul Ghidighici a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.