04 septembrie 2019, 14:00 Realitatea moldovenească views 4902
Oligarhia – un produs al democrației degenerate
04 septembrie 2019, 14:00 Realitatea moldovenească views 4902

Oligarhia – un produs al democrației degenerate

De cele mai multe ori, dacă se vorbește despre recentul trecut politic al Moldovei, se folosește noțiunea de "regim oligarhic". Multă lume pronunță mecanic aceste cuvinte, fără a cugeta asupra faptului ce este, de fapt, acest fenomen – oligarhia. Dar această noțiune este mult mai vastă decît ceea ce se crede în mod obișnuit, și nu se reduce doar la "puterea puținilor bogătași".

Este oare o elită?

În ultimii ani, principiile democrației clasice au cam cedat. Democrația nu mai este forma de guvernare, capabilă să realizeze, într-un stat sau altul, o existență socială și politică echitabilă. De altfel, ea din start a fost considerată o formă de guvernare insuficient de dezvoltată. Chiar și Aristotel menționa formele ei incorecte, cum ar fi ohlocrația și plutocrația, uneori aceasta degrada în oligarhie, alteori – în tiranie. Da, în tiranie, căci tirania este o deformare nu a monarhiei, în care puterea este legitimă și moștenită, ci a democrației, în care omul ce nu deține puterea legitimă, o uzurpează.

De-a lungul secolelor, omenirea s-a ciocnit de diverse forme de pervertire a puterii democratice, însă după Marea revoluție franceză principiile democratice s-au distanțat maxim de adevărata democrație și de parlamentarismul direct. În diverse colțuri ale lumii, democrația a devenit doar o acoperire pentru guvernarea perversă, într-o formă sau alta. Și așa-zisa democrație populară, și cea directă, și fascismul, și principiile democratice ale socialismului, și iluzia democrației în țările Occidentului, în care sistemul bipartid a recurs la falsuri directe, - toate indică o criză a formelor democratice de guvernare în lumea contemporană.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

democratie , Oligarh

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
3394 locuitori

Chiştelniţa este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Chiştelniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 35 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3394 de oameni. Satul Chiştelniţa a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.