|
Despăgubirea maximă primită în caz de constatare amiabilă a acidentului
Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat hotărîrea cu privire la forma și conținutul formularului „Constatare amiabilă de accident".
De asemenea, Consiliul a aprobat normele aferente procedurilor de utilizare a formularului, precum și cuantumul maxim de despăgubire la avarierea sau distrugerea de bunuri în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul.
Potrivit unui comunicat de presă, formularul conține două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele avînd aceeași valoare juridică.
Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în urma cărora au rezultat numai daune materiale nesemnificative și în care au fost implicate doar două autovehicule.
Mai exact, în cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule şi care s-a soldat doar cu pagube materiale, ambii conducători auto implicaţi în accident vor completa şi vor semna formularul „Constatare amiabilă de accident" potrivit modelului stabilit, cu prezentarea ulterioară a acestuia către asigurător. În această situație nu mai este necesară prezentarea şoferilor pentru documentarea accidentului la Poliţie, exceptîndu-se astfel şi sancţiunea contravenţională.
Formularul va facilita colectarea rapidă a tuturor informațiilor necesare și soluționarea cererilor de despăgubire, fiind distribuit asiguraților de către asigurători la perfectarea contractelor de asigurare sau la cerere. De asemenea, hotărîrea CNPF stabilește cuantumul maxim de despăgubire în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă de accident în mărime de 10.000 lei, care a fost calculat reieșind din valorile indicatorilor înregistrați de companiile de asigurări în perioada anilor 2010-2018.
Procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore, în cazul deținerii poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto internă, urmează să devină posibilă din luna septembrie, la șase luni de la publicarea noilor prevederi în Monitorul Oficial. Pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde", procedura se va aplica după expirarea a 24 de luni, adică de la începutul anului viitor.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1552
- Populația:
- 713 locuitori
Ciobanca este un sat din cadrul comunei Pănășești, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 713 oameni. Satul Ciobanca a fost menționat documentar în anul 1552.
Comentarii
(0)