|
Elevii caută de lucru
Ajunși la vîrsta limitrofă – între copilărie și maturitate– unii adolescenți doresc să muncească pentru a nu depinde, din punct de vedere financiar, de părinți și a decide de sine stătător cum să cheltuiască banii munciți de ei. De aceea, elevii cei mai independenți caută variante: cineva se limitează la perioada vacanței de vară, alții caută un job unde, cu program redus, ar putea munci anul împrejur.
Restricțiile legale
Conform cercetărilor sociologice, 70% dintre elevii claselor superioare nu ar fi împotrivă să se angajeze pe perioada de vară. Adesea și părinții nu-s împotrivă - dacă odrasla își dorește să fie independent, lasă să muncească și să simtă cum se cîștigă banul. În afară de cîștigul temporar, cei care au ajuns la 16 ani se pot angaja oficial la un job permanent. Mai ales că legislația Republicii Moldova reglementează angajarea persoanelor care nu au ajuns la maturitate. În Codul Muncii RM nr.154 din 28.03.2003 există un capitol special „Munca persoanelor care nu au atins vîrsta de 18 ani”, iar un șir de documente conțin dispoziții ce conferă condiții speciale de angajare acestei categorii de cetățeni ai RM.
În Moldova, minorul poate fi angajat în mod legal dacă a împlinit 16 ani. Dacă minorul are doar 15 ani și vrea să muncească, acest lucru este posibil doar cu acordul în scris al părinților.
Conform Codului Muncii al RM:
1) Minorii nu trebuie să muncească în zilele de odihnă și cele de sărbătoare.
2) Fiecare an de muncă oferă minorului dreptul la un concediu anual. Primul concediu se acordă peste 6 luni de muncă, dacă minorul a activat în cadrul aceleiași instituții.
3) Persoanele care nu au atins vîrsta de 18 ani, obligatoriu, trec un examen medical anual, cheltuielile respective fiind suportate de angajator.
Durata zilei de muncă nu trebuie să depășească 5 ore pentru persoanele de 15 ani și 7 ore pentru cele de 16-18 ani. Așadar, cei de 15-16 ani pot munci 24 ore/săptămînă, cei de 17-18ani– 35ore.
Persoanelor care nu au 18 ani împliniți li se interzice să practice specialități care presupun sarcini complicate și responsabilitate personală (în caz de eșec), muncă de lungă durată, care este în detrimentul studiilor, necesită timp pentru refacerea puterilor, dăunează sănătății fizice și psihice, implică consecințe negative în formarea personalității.
Minorilor li se interzice să muncească în condiții nocive (zgomot, vibrații, radiații electromagnetice, ultraviolete, infraroșii, radioactive etc.), precum și pe specialitățile care presupun utilizarea utilajelor și instrumentelor periculoase; ridicarea și deplasarea greutăților; producerea, comercializarea și transportarea băuturilor alcoolice, a produselor de tutungerie, a preparatelor toxice și a stupefiantelor; lucrări subterane, în industrie, construcții, producerea tutunului; pe timp de noapte.
Hotărîrea guvernului nr. 541 din 7 iulie, 2014 ”Cu privire la aprobarea Listei muncilor grele și a celor efectuate în condiții nocive și/sau periculoase de muncă, la care este interzisă utilizarea muncii persoanelor care nu au împlinit 18 ani și a Normelor-limită de ridicare și deplasare manuală a greutăților, admise în cazul persoanelor care nu au împlinit 18 ani” stipulează specialitățile la care nu pot fi angajați minorii și normele de greutate pe care ei au voie să o ridice și să o deplaseze.
Lista conține sute de specialități, printre care: pirotehnician, îngrijitor animale de pradă, la spălătorii – călcător, producător al soluțiilor de spălare, storcător de rufe la centrifugă; curățarea chimică și vopsirea hainelor – călcător-matrițer, operator mașini de degresare, curățitor cu dizolvanți, uscător, vopsitor; în aviația civilă – muncitor pe aerodrom, spălător al aparatelor de zbor; în transportul auto și gospodăria drumurilor minorii nu pot fi angajați la mai multe specialități, inclusiv conducători mașini de gudronat și de profilat, turnători de asfalt-beton; în transportul feroviar – însoțitor post de comutare, conductor, șofer drezină, însoțitor vagon de pasageri și tehnic, fochist locomotivă în depou, însoțitor bariere și multe altele.
Documentul numit stabilește și categoriile de tineri mai mici de 18 ani, care totuși pot fi admiși la specialitățile enumerate în Listă, dar în anumite condiții. Aceștia por fi studenții colegiilor, a școlilor profesionale și de meserii, precum și elevii din clasele superioare ale gimnaziilor în cadrul practicilor de producere sau a studiilor, dacă aceste locuri de muncă respectă normele de sănătate și securitate a muncii, iar durata nu depășește 4 ore/zi.
Continuarea articolului citiți pe Noi.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1800
- Populația:
- 1724 locuitori
Taraclia de Salcie este un sat şi comună din raionul Cahul. Taraclia de Salcie este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1724 de oameni. Satul Taraclia de Salcie a fost menționat documentar în anul 1800.
Comentarii
(0)