06 septembrie 2012, 10:45 Realitatea moldovenească views 4448
06 septembrie 2012, 10:45 Realitatea moldovenească views 4448

Roşca: PL îşi exaltează electoratul, schimbînd denumirea sărbătorii ”Limba noastră”

Deputaţii Partidului Liberal propun redenumirea sărbătorii „Limba noastră” în „Limba noastră cea română”. Un proiect de hotărîre în acest sens a fost înregistrat de deputaţii PL, Valeriu Munteanu şi Ion Hadîrcă, în Parlament. Solicitat de NOI.md să comenteze noua iniţiativă a liberalilor, preşedintele de onoare al Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a declarat că aceasta este ”un nou pretext al PL pentru a-şi exalta propriul electorat şi de a-I ţine grămadă pentru viitoarele alegeri”.

”În Declaraţia de independenţă scrie alb pe negru că limba de stat este limba română. Declaraţia este singurul document juridic care nu poate fi schimbat sub nici un pretext. În acelaşi timp, în Constituţie este indicată limba moldovenească. În Legea cu privire la funcţionarea limbilor scrie că limba moldovenească şi cea română sînt identice. Din această perspectivă nu există motive solide şi rezonabile de a pune cele două denumiri a limbii în relaţii de adversitate şi nici de a le folosi agresiv ca pretext de continuare a războiului identitar. Din nefericire pentru Republica Moldova şi pentru stabilitatea ei politică, pretextul lingvistic este utilizat în mod cinic şi iresponsabil atît de pretinşi moldoveneşti, cît şi de aşa numiţii românofili”, a spus Roşca.

De aceeaşi părere este şi preşedintele Partidului Popular Socialist, Victor Stepaniuc. ”În ultimii ani, guvernarea încearcă să sărbătorească limba română. Sărbătoarea este a întregului popor, care potrivit sondajelor consideră că vorbeşte limba moldovenească, şi nu a unui grup etnic, care se consideră români. Nişte guvernanţi responsabili nu ar trebui să aibă asemenea acţiuni, cînd societatea şi aşa este scindată. Eu consider că asemenea iniţiative sînt inoportune”, a conchis Stepaniuc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , politica , istoria , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1957
Populația:
2900 locuitori

Crasnoe este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Slobozia și la 110 km de Chișinău. Populaţia orașului Crasnoe alcătuia 2 900 de oameni în anul 2010. Orașul Crasnoe a fost înființat în anul 1957.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.