06 iulie 2019, 09:30 Realitatea moldovenească views 4785
Principala întrebare la care nu răspunde raportul Kroll 2
06 iulie 2019, 09:30 Realitatea moldovenească views 4785

Principala întrebare la care nu răspunde raportul Kroll 2

Raportul Kroll 2 nu răspunde la cea mai importantă întrebare: „Care este proporția fraudei?” sau, altfel spus, „Cîți bani s-au furat pînă la urmă”, spune expertul WatchDog Sergiu Tofilat. 

„Kroll afirmă că în 2012-2014 Grupul Șor a primit credite de 2.9 miliarde de dolari, dar o bună parte din bani a mers la restituirea creditelor. De exemplu, din creditele luate în 2013 au fost stinse creditele acordate în 2012. Trebuie analizat portofoliul de credite din noiembrie 2014 și divizat în două componente: credite ordinare, acordate firmelor care au activitate; credite fictive, care de fapt și reprezintă valoarea fraudei”, a comentat Sergiu Tofilat.

De asemenea, expertul spune că în raport nu se spune nimic despre modificările făcute în legislație care au contribuit la implemenatrea schemelor de fraudare a sistemului bancar; despre rolul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), „mai ales la etapa de procurare “coordonată” a acțiunilor din cele tei bănci și instituirea cu întîrziere a administrării speciale după aprobarea primei garanții secrete de 9.5 miliarde lei. BNM a început monitorizarea Grupului Șor din septembrie 2010 și “urmărea cu atenție” cum dispar banii din bănci”, precizează Tofilat.

Expertul este de părere că raportul „în mare parte e beletristică”.

În același timp, Tofilat spune că și calitatea documentului dat publicării este proastă ceea ce face complicată examinarea lui: „Raportul e scanat necalitativ, multe scheme descrise nu se văd. Pe lîngă asta, ce sens are să ascunzi informația dacă beneficiarii și așa cunosc totul? Nu exclud că ei chiar au coordonat ce informație a fost transmisă celor de la Kroll, dar și caietul de sarcini. Probabil de asta nu regăsim numele lui Plahotniuc printre beneficiari”, a scris Sergiu Tofilat pe pagina sa de Facebook.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Kroll , frauda bancara

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
397 locuitori

Cot este un sat din cadrul comunei Climăuţii de Jos, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Cot se află la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni. A fost atestat documentar în 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.