04 septembrie 2012, 11:10 Realitatea moldovenească views 5572
04 septembrie 2012, 11:10 Realitatea moldovenească views 5572

Din cauza optimizării şcolilor din Moldova, sălile de clasă din alte instituţii de învăţămînt sînt arhipline

Închiderea unor şcoli din Chișinău a creat noi probleme. Astfel, în noile şcoli, unele săli de clasă au devenit arhipline.

Prima zi a noului an de studii a şocat părinţii şi elevii clasei a treia a liceului „Neciui-Leviţchi”, deoarece clasa s-a dovedit a fi arhiplină. Aici au fost transferaţi elevii din şcoala nr. 84 din Durleşti, şcoala nr. 34 şi alte instituţii de învăţămînt, care au fost închise. Acum în clasă învaţă 37 de copiii, iar într-o bancă stau cîte 3-4 elevi. În opinia părinţilor, în asemenea condiţii este imposibil să studiezi normal. Totodată, părinţii afirmă că responsabilii de la Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Buiucani nici nu au dorit să-i asculte.

Directoarea şcolii a refuzat să comenteze situaţia creată, menţionînd că este imposibil de creat două clase, deoarece în ele va fi un număr insuficient de copiii.

Şeful Direcţiei Educaţie a sectorului Buiucani, Ion Vrînceanu, a comunicat pentru NOI.md că administraţia şcolii trebuie să respecte noul ordin al Ministerului Educaţiei, potrivit căruia, într-o clasă trebuie să fie nu mai puţin de 30 de elevi.

Potrivit şefei Direcţiei municipale de învăţămînt, Tatiana Tverdohleb, pînă la sfîrşitul săptămînii, clasele urmează a fi completate.

„În cazul în care pînă la sfîrşitul săptămînii nu se vor aduna suficienţi copii pentru a putea împărţi clasa în două grupuri, cel puţin a cîte 25 de elevi fiecare, vom examina posibilitatea transferării unor copiii în şcolile din apropiere, pentru a micşora numărul elevilor în clase”, a menţionat Tverdohleb.

Amintim că, la începutul verii curente, Guvernul Moldovei a implementat o reformă complexă a sistemului de învăţămînt pentru a optimiza clasele şi şcolile. Potrivit modificărilor, numărul maxim de elevi într-o clasă a fost majorat pînă la 30-35 în liceele urbane şi pînă la 20-25 în cele rurale.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

scoala , educatie , optimizare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
450 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Plopi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 450 de locuitori. Satul Hîrtop a fost înființat în anul 1880.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.