Soluționarea problemei transnistrene depinde de eficiența diplomației moldovenești
Foto: tribuna.md |
Perspectiva reală a soluționării problemei transnistrene depinde de eficiența diplomației moldovenești, gradul de încredere reciprocă și de cooperarea cu partenerii străini, în special cu UE și SUA, de persistența și tenacitatea guvernului.
O astfel de opinie a exprimat într-un interviu pentru "Tribuna" analistul politic Nicolae Chirtoacă. Potrivit acestuia, pentru soluționarea conflictului transnistrean "este la fel de important un dialog constructiv cu Ucraina și Federația Rusă."
Politologul consideră că "dialogul poate fi activizat de decizia Moscovei, de a exercita presiune asupra Tiraspolului, cu condiția, desigur, că guvernul rus vrea să rezolve conflictul, care destabilizează situația la granița cu UE și NATO."
"Unii experți occidentali a declarat că Cancelarul german percepe acest conflict drept un test pentru Rusia în intenţiile acestui stat de a participa mai activ în aranjamentele europene în domeniul securităţii colective. Cred că procesul de reglementare a diferendului transnistrean va deveni unul mai dinamic doar atunci cînd conducerea actuală a Rusiei îşi va da seama de toate riscurile în raporturile cu Occidentul din cauza păstrării actualei stări de incertitudine şi potenţialele pericole la adresa securităţii regionale", - spune Chirtoacă.
El a menționat că " ultimele declaraţii făcute de Evgheni Şevciuc în funcţia de preşedinte al autoproclamatei rmn au demonstrat cu prisosinţă că Kremlinul deţine toate pîrghiile şi are toate posibilităţile să influenţeze deciziile Tiraspolului".
"Pentru moment, dialogul dintre Filat şi Şevciuk nu a dat încă roade pozitive. Măsurile de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului avantajează mai curînd regimul separatist. În ansamblu aceasta înseamnă că rezultate imediate nu sînt dorite de Kremlin sau este o strategie de lungă durată pentru a antrena Chişinăul în adoptarea unei decizii privind diferendul transnistrean care ar conveni Moscovei", - a a dăugat Nicolae Chirtoacă.
Sursa: nr2.ru
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1929
- Populația:
- 82 locuitori
Carabiber este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Carabiber a fost întemeiat în anul 1929.
Comentarii
(1)Asta este ca un fel de pedeapsa pentru ca am parasit URSSR
Asta mai este si gaura neagra neagra pe unde se pot spala miliarde de bani, eu nu au nici un interes in a solutiona problema ore kear nui klar... timp de 21 de ani
aici trebui luate niste masuri concrete si radicale, cinei stapin la noi acasa?