26 iunie 2019, 11:48 Realitatea moldovenească views 11424
Nume, instituții și servicii secrete din România care l-au protejat pe Plahotniuc
26 iunie 2019, 11:48 Realitatea moldovenească views 11424

Nume, instituții și servicii secrete din România care l-au protejat pe Plahotniuc

Istoricul şi analistul Armand Goșu a precizat că serviciile secrete româneşti l-au protejat de-a lungul timpului pe Vladimir Plahotniuc și au contribuit la creșterea influenței pe care acesta a avut-o în Republica Moldova, crezînd că în acest mod îl pot controla, dar că au sfîrșit prin a fi ele controlate de către el.

De asemenea, Armand Goșu a enumerat persoanele și instituțiile din România care, în viziunea sa, sînt responsabile pentru sistemul de putere pe care Vladimir Plahotniuc l-a creat în Republica Moldova:

"Decizia dosarului Republica Moldova a fost în ultimii ani la Cotroceni. După anexarea Crimeei, deci după anul 2014, Ministerul Afacerilor Externe avea o influență mai mică asupra dosarului. Deciziile importante se luau la SIE. Legătura dintre Plahotniuc și România se făcea prin intermediul serviciilor secrete. Există suspiciunea că Plahotniuc era triplu, cvadruplu, făcînd și jocuri cu serviciile românești care nu au experiență și expertiză în pilotarea agenților, a colaboratorilor pe spațiul ex-sovietic și rezultatul e că au luat o mare plasă. Au terminat prin a fi ele prizonierele lui Plahotniuc. Nu îl controlau ele pe Plahotniuc. Și este plauzibilă și varianta îngrozitoare potrivit căreia tot ce are România la nivel de servicii pe zona de est e compromis prin această ieșire din scenă a lui Plahotniuc. Sunt străini care se întreabă dacă nu cumva prin jocurile pe care serviciile secrete le-au făcut cu Plahotniuc au reușit să compromită agentura, oamenio.

O importanță o are și CSAT-ul. Pentru că deciziile se iau la nivel înalt ale CSAT-ului, la nivelul consilierilor de securitate și de politică externă ai președintelui. CSAT-ul este condus de președinte, nu ai cum să spui că acesta nu are habar. E în fișa postului. Poate să spună că nu știe unde e Moldova pe hartă, dar intră în fișa postului lui să știe. Mai e și Ministerul Afacerilor Externe și PSD. Într-un fel Plahotniuc este și creația PSD-ului, nu doar a serviciilor secrete.

Ministerul Românilor de pretutindeni finanțează publicații în Republica Moldova. Aceste publicații sunt cele mai nocive surse de fake news și cele mai agresive care au atacat opoziția proeuropeană. L-au atacat pe Năstase si pe Maia Sandu la modul cel mai mizerabil cu putință. Iar un corifeu al acestor publicații este Iulian Chifu. A avut în ultimii ani cele mai urîte atacuri la adresa Maiei Sandu. Recent, dupa ce s-a făcut această alianță cu ACUM, cele mai urîte atacuri au venit dinspre România, nu din altă parte. Siteul Publika îl preia masiv pe Iulian Chifu. Aceasta este probabil rețeaua care a funcționat", a explicat Armand Goșu.

Goșu a precizat că Vladimir Plahotniuc a reușit să obțină o influență tot mai mare pe lînga decidenții din România folosind resursele financiare impresionante pe care le controlează.

"Cu acești bani cumpără influență, cumpără vizibiliate. Să nu vă închipuiți că Norica Nicolai sau Boștinaru știu ei foarte bine ce se întîmplă în Moldova. Nu, pur și simplu sunt întorși cu cheița. Cînd era nevoie de ei să producă niște declarații favorabile la Bruxelles pentru Plahotniuc, apăsau pe un buton și făceau declarații", a declarant Arman Goșu.

Goșu a comentat și prestația pe care Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a avut-o, precizînd că încă din 2016, cînd era secretar de stat la MAE, oficialul român a sprijinit interesele lui Vladimir Plahotniuc.

"Ioniță este un mare fan al lui Plahotniuc. La un moment dat, cînd a fost criza mare în 2016 au fost niște ambasadori străini chemați să le explice cum e cu Moldova, ce se întâmplă acolo. Au ieșit șocați. Sunt ambasadori străini care acoperau de la București și Republica Moldova. Sunt țări nu de primă mîna, nu cu interese foarte mari în zonă, care nu au o cunoaștere foarte bună a situației, cunoașterea aia modestă totuși îi făcea să fie șocați de ce li se spunea despre Republica Moldova.

Au dus politica externă românească din rău în mai rău. Dupa ce a plecat Băsescu, care încercase să mai controleze situația echilibrat, nu a rămas decît această linie a PSD-ului, cu corifeii din anturajul lui Adrian Năstase. Uitați-vă ce s-a întîmplat în Parlament, că nici azi Comisia de Politică Externă nu a fost în stare să discute și să adopte o rezoluție. Oameneii ăștia încă speră că se întoarce Plahotniuc la Chișinău pe cai mari și că fluxul de plicuri spre România o să continue. Că pe ei nu îi interesează rușii pe Prut, pe ei îi interesează să le vină plicurile sau să meargă în continuare până la Chișinău să se distreze în cluburi de noapte", a conchis Armand Goșu.

Potrivit unor informații, la începutul anilor 2000 Plahotniuc se afla în rîndul persoanelor de stat române și era prezentat drept reprezentantul companiei Petrom în Republica Moldova.

Sursa: www.b1.ro

Cuvinte cheie:

Romania , Vlad Plahotniuc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1651
Populația:
2834 locuitori

Cîrnăţeni este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Cîrnăţeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2834 de oameni. Satul Cîrnăţeni a fost menționat documentar în anul 1651.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.